Učenici Pravoslavne gimnazije prvi na kvizu iz hrvatskog jezika
12/06/2019
Dječja priredba „Rajsko naselje gradimo“
14/06/2019

Skup gimnazijalaca na temu sakralne arhitekture njihovih vjerskih zajednica

U ponedeljak 10. juna tekuće godine, Srpska pravoslavna opšta gimnazija Katarina Kantakuzina Branković, bila je domaćin, sada već tradicionalnog, okupljanja predstavnika nekoliko škola, čiji su osnivači vjerske zajednice.

Kao i ranijih godina, učenici su pripremili prezentacije, ove godine predstavljajući sakralnu arhitekturu vjerskih zajednica kojima pripadaju.

Pored učenika i nastavnika SPOG-a, na skupu su učestvovali i učenici i nastavnici Katoličke gimnazije u Požegi, predvođeni svojim vjeroučiteljem, velečasnim Marijanom Pavelićem, učenice Ženske opće gimnazije u Zagrebu, predvođene profesoricama Jakicom Lovrić i sestrom Pavlom i učenici Islamske gimnazije u Zagrebu, koje je pratila odgojiteljica Enisa Botonjić. O sakralnoj arhitekturi jevrejske zajednice govorio je rabin jevrejske opštine u Zagrebu, Luciano Moše Prelević.

Pored toga što su učesnici ovog susreta imali priliku naučiti mnoštvo novih stvari o arhitektonskoj baštini drugih vjerskih zajednica, uočavajući sličnosti i razlike koje postoje, imali su priliku i da bolje upoznaju jedni druge i da se druže za trpezom ljubavi koja je uslijedila nakon izlaganja.