Ученици Православне гимназије први на квизу из хрватског језика
12/06/2019
Дјечја приредба „Рајско насеље градимо“
14/06/2019

Скуп гимназијалаца на тему сакралне архитектуре њихових вјерских заједница

У понедељак 10. јуна текуће године, Српска православна општа гимназија Катарина Кантакузина Бранковић, била је домаћин, сада већ традиционалног, окупљања представника неколико школа, чији су оснивачи вjерске заједнице.

Као и ранијих година, ученици су припремили презентације, ове године представљајући сакралну архитектуру вjерских заједница којима припадају.

Поред ученика и наставника СПОГ-а, на скупу су учествовали и ученици и наставници Католичке гимназије у Пожеги, предвођени својим вjероучитељем, велечасним Маријаном Павелићем, ученице Женске опће гимназије у Загребу, предвођене професорицама Јакицом Ловрић и сестром Павлом и ученици Исламске гимназије у Загребу, које је пратила одгојитељица Ениса Ботоњић. О сакралној архитектури јеврејске заједнице говорио je рабин јеврејске општине у Загребу, Луциано Моше Прелевић.

Поред тога што су учесници овог сусрета имали прилику научити мноштво нових ствари о архитектонској баштини других вjерских заједница, уочавајући сличности и разлике које постоје, имали су прилику и да боље упознају једни друге и да се друже за трпезом љубави која је услиједила након излагања.