Добри човек у Срба, бесребреник Владетa
04/09/2018
Света Литургија и призив Светог Духа за почетак нове школске године у Великом Поганцу
10/09/2018

СИМПОСИОН „НОВОМУЧЕНИЦИ:
ПОЛИПЕРСПЕКТИВА IV“

Као и претходних година, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Загребачко-љубљанског г. Порфирија и Његовог Преосвештенства владике Пакрачко-славонског г. Јована – председника Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве – у Загребу, 7. септембра 2018. године, у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“, одржан је научни скуп посвећен Новомученицима Јасеновачким.

Преосвештени владика Јован и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида из Београда, званично су отворили скуп и поздравили драге госте, из Немачке Високопреосвештеног Архиепископа Берлинског и Германског г. Марка из Руске заграничне цркве, из Русије Преосвештеног Епископа Маринског и Јургинског г. Инокентија из Митрополије Кемеровске, представнике Амбасаде Републике Србије у Републици Хрватској, господина Драгана Давидовића директора Секретаријата за вјере у Влади Републике Српске, др Радована Пилиповића директора Архива Српске Православне Цркве, професоре Богословија, њихове ђаке, и ученике Православне гимназије у Загребу.

Такође, владика Јован и господин Ђурић Мишина су окупљеним учесницима у уводном излагању представили досадашње резултате рада Одбора и Музеја жртава геноцида, као и активности планиране у наредном периоду. Најновије, и за сада најбитније, заједничко издање јесте прва публикација едиције „Извори“ – „Ораховички попис жртава Другог свјетског рата“. До краја године, у плану је објављивање Меморандума Српске Православне Цркве из јула 1941. године, упућеног немачким окупационим властима ради покушаја спречавања страдања српског народа у Независној Држави Хрватској.

Након њих, окупљенима су се обратили Архиепископ Марко и Епископ Инокентије, а затим и г. Драган Давидовић с темом „Геноцид у Независној Држави Хрватској“. Поред тога што је г. Давидовић анализирао седам кључних одлика геноцида над Србима у НДХ у периоду од 1941. до 1945. године, представио је и будући дугогодишњи, заједнички и капитални пројекат Секретаријата за вјере Републике Српске, Одбора за Јасеновац и Музеја жртава геноцида – „Енциклопедија геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ“. Циљ пројекта јесте да се поставе темељи за свако професионално и озбиљно проучавање страдања Срба, Јевреја и Рома током Другог светског рата.

Након овога уследило је излагање др Радована Пилиповића о књизи руског историчара-архивисте др Михаила Шкаровског – „Холокауст и православна црква“. На крају, у форми интервјуа с Преосвештеним владиком г. Јованом, присутнима се обратио редитељ чувених остварења „Окупација у 26 слика“, „Тестамент“, „Пад Италије“ и „Крв и пепео Јасеновца“, господин Лордан Зафрановић.

Извор: Епархија пакрачко-славонска