ЕВХАРИСТИЈСКА ПРОСЛАВА СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У НИШУ
05/06/2024
Епископ Иринеј (Буловић): Тумачење молитве Исусове од св. Марка Ефескога
05/06/2024

Шеснаеста генерација матураната завршила СПОГ

Овај квалитетан разред током четири године школовања залагањем, трудом и резултатима много је допринио угледу наше школе, рекао је директор Гимназије протојереј-ставрофор Слободан Лалић

 

Пригодним слављем наставничко особље, млађе колеге, родитељи и пријатељи испратили су прве јунске вечери најновију 16. генерацију матураната Српске православне опште гимназије (СПОГ) „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу.

Двадесеторо матураната, од којих неки с покојом сузом у очима, саслушало је обраћања архијерејског замјеника, свештеника Богољуба Остојића, директора школе протојереја-ставрофора Слободана Лалића, као и разреднице Јадранке Резић, која је подсјетила на сва искушења која су као разред прошли током протекле четири године. Најбољи међу њима – Анђелија Остојић, Ања Рељић, Невена Јелача, Николина Ивановић и Ђорђе Кондић – примили су награде и признања. Остојић и Рељић донацију добротвора, породице Вуцелић, а остали књиге и пригодне поклоне. С друге стране, ученици су свим професорима поклонили по ружу, а разредници и дарове.

Свечаност, којој је претходило вечерње у капели Светог Саве завршило се већ традиционалним заједничким фотографисањем те послужењем торти и других делиција.

– Ове године 16. генерација с двадесеторо матураната завршава нашу гимназију. Ради се о квалитетном разреду који је током четири године школовања залагањем, трудом и резултатима много допринио угледу наше школе. Било је ту такмичара на различитим државним такмичањима и смотрама на којима су се истакли и промовисали нашу школу. Професорица Резић, која им је предавала три предмета, остварила је добар контакт с њима и с њиховим родитељима, што је допринијело добрим резултатима – рекао нам је о. Слободан Лалић, објаснивши да је ове године испраћај ученика уприличен раније.

– Иако матура почиње у терминима који су уобичајени, први испити на који иду наши ученици почињу 10. јуна. Како су наставу завршили 24. маја, што им даје више од 15 дана припреме, одлучили су се за овај термин. Потакнула их је и чињеница да настава за ученике млађих разреда још траје па и они могу присуствовати свечаности. Током четири године боравка између њих је створена блискост и повјерење у заједнички рад и дружење – казао је отац Слободан и додао да је и ова генерација била састављена од неколико ученика из Загреба, неколико оних који су дошли изван Хрватске, али да већина долази из разних крајева Хрватске.

Гимназија се, како је навео, припрема за нову генерацију првака.

– Ускоро ће бити расписан конкурс, док уписи слиједе у јулу. По одлуци Школског одбора и нашег оснивача – Српске православне Црквене општине загребачке, уписаћемо 24 ученика у први разред. Посљедњих година уписујемо их између 20 и 24, па вјерујем да ће тако бити и ове године. Зато позивамо будуће средњошколце и скрећемо им пажњу на постојање и рад наше школе, да нас дођу посјетити и буду наши ученици – закључио је.

Упитали смо Ању Рељић како се осјећа као матурантица.

– Узбуђена сам не само због свега оног што смо завршили, него и оног што тек морамо почети, прије свега матуре. Планирам уписати медицину у Загребу или Ријеци – рекла је и најавила да ће остати у контакту с већином ученика из разреда.

– У исто вријеме сам узбуђена, али и јако тужна, јер одлазим из гимназије у којој сам провела четири године. Сви кажу да је средња школа најљепши дио животу и стварно је тако. Моја жеља је да упишем грађевинарство, али видјет ћу како ћу написати матуру, мада знам да су дословно сви до сада пролазили на матурама, а ми смо најбоља генерација. Сада долазе озбиљнији периоди живота у којима ћемо се морати прилагодити новим увјетима – казала нам је Невена Јелача.

Како је рекао Ђорђе Кондић, из гимназије ће имати само прекрасне успомене.

– Красило нас је заједништво и практички обитељски односи, уз блиски контат професора према нама. Вјерујем да ћемо у будућности остати јако добри пријатељи – рекао је Кондић, који неће стопама свог брата Милорада који је такођер завршио ту гимназију и сада је професор повијести и географије.

– Уписат ћу физиотерапију на Здравственом велеучилишту. Иако ми је драга географија, дража ми је биологија – закључује Кондић.

 

Ненад Јовановић / Новости
Фото: Јовица Дробњак