Свети апостол Петар, понедјељак, 29. јануар
29/01/2024
СКУПШТИНА УДРУГЕ ЗА ВЈЕРСКУ СЛОБОДУ
29/01/2024

Савиндан у Гимназији Кантакузина Катарина Бранковић

Овогодишњим програмом обиљежена је двијестота годишњица од рођења једног од водећих пјесника српског романтизма Бранка Радичевића

 

У суботу, 13/27. јануара, у Српској православној Општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу прослављена је школска слава – Свети Сава. Свету Литургију у капели Гимназије служио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске. Саслуживао му је протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије у Сремским Карловцима, архимандрит Данило Љуботина, свештеник Богољуб Остојић и ђакон Александар Лукић. Литургијском сабрању обратио се Епископ Кирило говорећи о Светом Сави као светитељу Цркве Христове, просветитељу народа Српског, али и о Кантакузини Катарини Бранковић, својевременој посједници Медведграда и Градеца, те предстојећој прослави 20 година рада Српске православне опште гимназије у Загребу. По завршетку Свете Литургије благословени су славски дарови.

Услиједила је традиционална светосавска академија у свечаној дворани школе, премалој да прими све који су дошли на приредбу.

Академију је поздравним говором отворио протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор школе, истакавши годину 1847. у којој Бранко Радичевић објављује своју прву збирку пјесама, годину у којој Вук Стефановић Караџић објављује превод Новог Завјета на српски језик, а Његош Горски вијенац.

Овогодишњом приредбом обиљежена је двијестота годишњица од рођења једног од водећих пјесника српског романтизма Бранка Радичевића (1824 – 1853.), те је светосавску бесједу под насловом Светосавска поетика у пјесништву Бранка Радичевића произнио протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије у Сремским Карловцима, а ученици су припремили пригодан програм који је наишао на опште одушевљење гостију.

Ученици су писали и светосавске темате – пјесме од којих су најбоље три награђене. Прву награду добио Марко Франковић из трећег разреда, Дамјан Мајценовић из четвртог и Ђорђе Вукајловић, ученик првог разреда.

Приредби су присуствовали: Борис Милошевић, саборски заступник, Анђелка Пејић из Министарства знаности и образовања, предсједник СПД „Привредник“ Никола Лунић, представници СКД „Просвјета“, свештенство загребачке Цркве. Затим, универзитетски професори из Загреба, директори, наставници и васпитачи из пријатељских средњих школа и ученичких домова, родитељи ученика и бројни бивши ђаци.
Све присутне одушевили су ученици својим наступом, пјесмом, глумом и игром-понајвише ведрином духа и младошћу којом зраче.

П.К./С.Л.
Фото: Ненад Јовановић