Свјетски Савјет Цркава: Патријарх Иринеј ширио културу мира
23/11/2020
Свети Јован Златоусти: О молитви и понашању у храму
26/11/2020

Саучешћа протестантских цркава

Леон Новак, евангелички бискуп

„Поводом смрти Патријарха Иринеја, изразе саучешћа Митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију упутио је и Леон Новак, бискуп Евангеличке цркве а.в. (аугзбуршке вјероисповијести) у Словенији.

Бискуп Новак у име своје цркве поручује да је Патријархово десетогодишње вођење Српске Православне Цркве у Србији и ван ње оставило „неизбрисиве трагове“ који ће и у будућности говорити о његовој теолошкој и духовној усмјерености и екуменској оријентацији. „Kао браћу у Христу повезују нас речи апостола Петра: А Бог трпљења и утјехе нека вам да исто да мислите међу собом по Христу Исусу, да би једнодушно, једним устима славили Бога. (Рим 15, 5-6)“, пише на крају писма саучешћа лутеранског бискупа Новака.

Изразе саучешћа Митрополиту Порфирију упутио је и Савез баптистичких цркава у Републици Хрватској. „Нека би Бог, Отац, Син и Дух Свети, подарио утјеху свима ожалошћенима“, стоји у писму који су у име Савеза баптистичких цркава потписали пастор Ивица Хорват, предсједник и пастор Жељко Мраз, главни секретар.“