SVETOSAVSKA PROSLAVA I EKUMENSKI SUSRET U MURSKOJ SOBOTI
05/02/2016
SVETA LITURGIJAU SABORNOM HRAMU U ZAGREBU
09/02/2016

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom aktuelnih napada na Srpsku Pravoslavnu Crkvu

Povodom medijskih napada pojedinaca i udruženja na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, njeno sveštenstvo i verni narod u Hrvatskoj osećam obavezu da izjavim sledeće:

Povod, ali ne motiv i uzrok, za brutalne, poslednjih godina nezapamćene napade i pozive na linč Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda u Hrvatskoj, pronađen je u video-snimku nastalom pre više godina, tokom moje posete vernicima u Čikagu, gde kao gost nisam bio u prilici da utičem na sve okolnosti. Zbog svih onih koji su se na bilo koji način osetili pogođenim ili uvređenim, naročito posle zloupotrebe i manipulacije sadržajem tog snimka od nekih medija, izražavam svoje iskreno i duboko ljudsko žaljenje.

Osećanje duboke tuge i žaljenja izazivaju i oni, koji svesno ili nesvesno, ovih dana doprinose izlivu netrpeljivosti prema srpskom narodu, kao i produbljivanju jaza između Hrvata i Srba koji su neminovno upućeni jedni na druge.

Svakome ko prati moj rad i javno delovanje, ne samo od dolaska u Hrvatsku, nego u poslednje tri decenije, jasno je da ono što mi se tendencioznim tumačenjem tog snimka pripisuje ne izražava stanovišta i vrednosti za koje se zalažem. Jednostavno, u međuljudskim i u međunacionalnim odnosima, držim se Hristovih reči: „Sve što hoćete da čine vama ljudi, tako činite i vi njima“. To je načelo po kojem živim i delam, a drugog programa i ideologije izvan Hrista i Njegovog jevanđelja nemam!

Napominjem da me ovakvi napadi nisu iznenadili, jer sam po dolasku u Zagreb, u prvoj besedi, rekao da, na obe strane, postoje i takvi koji će bacati kamenje na one koji grade mostove između ljudi i između naroda. Protagonisti mržnje i netrpeljivosti me neće pokolebati, nego podstaći da u svome srcu još više negujem ljubav Hristovu i prema njima, jer znam da Bog, koji je za večnost stvorio sve nas, to od mene očekuje.

Na takvo postupanje me pogotovo obavezuju mnogobrojni pojedinci i udruženja koji su pokazali odlučnost da, uprkos orkestriranim, verbalno surovim napadima, javno i privatno upute izraze solidarnosti, ohrabrenja i podrške Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, pravoslavnim vernicima u Hrvatskoj i meni lično. Oni mi ulivaju optimizam da, s nadom u Boga, sa još više snage nastavim da gradim mostove mira, saradnje, međusobnog poštovanja i ljubavi između hrvatskog i srpskog naroda, kao i Pravoslavne Crkve i Katoličke Crkve, budući da smo članovi iste hrišćanske porodice koji veruju u isto Jevanđelje Hristovo. Njima, koji po mom shvatanju i uverenju predstavljaju većinsku Hrvatsku utemeljenu u Hristovom učenju i etosu, upućujem izraze najdublje zahvalnosti.

Reči Hristove: „Dobro činite onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vređaju“ nas obavezuju da na govor mržnje uzvratimo ljubavlju! Stoga pravoslavne vernike, i ovom prilikom, pozdravljam rečima Svetog apostola Pavla: „Stojte dakle čvrsto u slobodi kojom nas Hristos oslobodi. Neka vaša vera kroz ljubav dela, ljubavlju služite jedan drugome“.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije