BOGOJAVLJENJE U ZAGREBU
19/01/2019
Svečana akdemija u Mariborupovodom 800 godina autokefalnosti SPC
27/01/2019

SABOR SVETOG JOVANA KRSTITELJA
PROSLAVLJEN U ZAGREBU

U nedelju, 7/20. januara 2019. godine, na praznik Sabora Svetog Jovana Krstitelja, Predstojatelj Crkve Božije u Zagrebu i Ljubljani, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije, proslavio je svoju Krsnu slavu, Svetoga Jovana Krstitelja.

Evharistijskim sabranjem načalstvovao je domaćin, Mitropolit Porfirije, uz sasluženje Preosvećenih Episkopâ: budimskog i administratora temišvarskog gospodina Lukijana i bihaćko-petrovačkog gospodina Sergija i sveštenstva eparhije budimske, temišvarske i zagrebačko-ljubljanske.

Vladika budimski gospodin Lukijan poučio je verni narod Božiji govoreći o samom prazniku i velikom ugodniku Božijem Svetom Jovanu Krstitelju. Na kraju svog obraćanja, vladika Lukijan je čestitao domaćinu Mitropolitu Porfiriju slavu, kao i svim svečarima koji proslavljaju svog zaštitinika, i poželeo mu da proslavlja Svetog Jovana Preteču na mnogaja i blagaja ljeta.

Na samom kraju svete Liturgije, domaćin, Mitropolit Porfirije srdačno se zahvalio episkopima i dragim gostima na ukazanoj bratskoj ljubavi i časti koju su učinili dolaskom na njegovu Krsnu slavu, ali i na velikoj duhovnoj radosti koju je doživela Crkva u Zagrebu njihovom posetom i ovim liturgijskim sabranjem.

Nakon svete Liturgije, u svečanoj sali Duhovnog centra u Zagrebu, za sve goste priređena je svečana trpeza ljubavi. Episkop bihaćko-petrovački gospodin Sergije blagoslovio je slavski kolač i koljivo i tom prilikom je čestitao slavu Mitropolitu Porfiriju.

Slavskom ručku prisustvovavao je gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, gospođa Mira Nikolić, ambasador Republike Srbije, gospodin Anvar Azimov, ambasador Ruske federacije, gospodin Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i brojni drugi uzvanici, prijatelji i predstavnici javnog, političkog i društvenog života Srbije i Hrvatske.

Srećna slava Visokopreosvećeni dragi Vladiko! Dolgodenstvuj na mnogaja i blagaja ljeta!