Васкршња посланица Српске Православне Цркве
30/04/2021
Отупљивање оштрица дужност je свих људи
04/05/2021

Римокатоличка црква у Хрватској
честита Васкрс

Митрополит Порфирије и Надбискуп Бозанић, архивска фотографија

”Догађаји у садашњем тренутку говоре о крхкости и несигурности људских планова и програма те све позивају на поуздање у Бога и промјену живота”, стоји у васкршњој честитки кардинала Јосипа Бозанића. 

 

Загребачки надбискуп Јосип Бозанић упутио је честитку поводом прославе Васкрса патријарху Српске православне Цркве и епископима Српске православне Цркве у Хрватској, објавила је интернет страница Загребачке надбискупије

Кардинал Бозанић је казао да моли Духа Светога да све учврсти у заједништву васкрсне вјере и непоколебиве наде. 

У поруци се стиче да ”догађаји у садашњем тренутку говоре о крхкости и несигурности људских планова и програма те све позивају на поуздање у Бога и промјену живота. Нека нас и те кушње потакну на захвалност за Исусову откупитељску жртву и на кршћанску љубав према онима који више трпе”.

”За Вас и Ваше ново црквено служење у сестринској Српској православној Цркви, молим свјетло и снагу Духа Светога да Божјем народу будете и заговорник и знак Божјег милосрђа. Повезан с Вама заједништвом вјере у Криста Ускрслога, желим сретан и благословљен Ускрс Вама, Вашим епископима, свећенству, монаштву и свему Божјем народу, повјереном Вашој пастирској бризи”, каже се у писму Загребачког надбискупа.

 

Честитка предсједника ХБК

 

Васкрс је православнима честитао и предсједник Хрватске бискупске конференције задарски надбискуп Желимир Пуљић, који је своју честитку упутио Патријарху Порфирију, али и Епископима далматинском Никодиму, пакрачко-славонском Јовану и нишком Арсенију.

Надбискуп Пуљић се захвалио на добрим жељама које је Патријарх поводом прославе Васкрса у Римокатоличкој цркви упутио њему, хрватским бискупима, сарадницима, свештенству и вјерницима католицима. 

”Отајством Кристовог ускрснућа започело је доба новог стварања, а Ускрснули је показао да је Он наше свјетло, средиште и смисао свега. Нема, уистину, под небом другог имена дана људима по којем се можемо спасити, осим имена Исуса Криста. У тој вјери поздрављам Вас ускрсним покликом: Господин је ускрснуо доиста, алелуја!”, стоји у честитки предсједника ХБК.

 

Честитка бискупа Шкворчевића

 

Пожешки бискуп Антун Шкворчевић, честитао је Патријарху Порфирију први Васкрс у служби поглавара Српске Православне Цркве и онима којима је на челу, те епископима, свећеницима, монаштву и другим вјерницима у њиховим епархијама, објавила је интернет страница Пожешке бискупије.

Бискуп Шкворчевић, који је предсједник Вијећа Хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог, рекао је да се моли Васкрсломе да нас у неизвјесностима и страху који захвата људе у садашњим свјетским збивањима прати својом близином и храбри наду, утемељену на Христовој побједи над смрћу.