SAOPŠTENJE MITROPOLITA PORFIRIJA ZBOG JAVNIH PRETNJI EPISKOPU IRINEJU
23/07/2020
Hramovna slava u Salniku
11/08/2020

”Rat – poraz svih”

Na 25. godišnjicu početka vojne akcije ”Oluja” Mitropolit Porfirije služio je parastos nevino postradalim žrtvama ratnih dešanja 90-ih.

 

U utorak 4. avgusta, okružen sveštenstvom Sabornog hrama, predstavnicima Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Srbije i vernim narodom, Mitropolit Porfirije je služio godišnji parastos žrtvama postradalim u ”Oluji”, ali i u danima koji su usledili neposredno posle same vojne akcije.

U besedi koju je izgovorio nakon zaupokojene službe, Mitropolit je istakao da su u svakom ratu, a posebno u ratu narodâ, svi gubitnici. Kao što je rat po sebi poraz, ali i posledica izopačenja ljudske prirode, tako je i slavljenje rata slavljenje poraza. To je još veće izopačenje od samog rata, jer njime se slavi zlo.

Vladika rešenje vidi u pokajanju i molitvi: Kada se molimo za pokojne, molimo se da im Gospod podari Carstvo nebesko. Molitvom mi u sebi budimo raspoloženje pokajanja. Budimo u sebi potrebu borbe sa ostrašćenošću koja je u nama. Kroz pokajanje se pitamo da li i na koji način doprinosimo zlu – pitamo se da li produžavamo spiralu zla koja postoji u ovom svetu.

Nakon parastosa, Mitropolit je prisustvovao tradicionalnom komemorativnom okupljanju u prostorijama Srpskog narodnog vijeća i čitanju trinaeste ”Izjave sjećanja”. Svoje obraćanje Mitropolit je nastavio u duhu besede izgovorene u crkvi i rekao: Moleći se za svu našu braću i sestre postradale u Oluji, treba da znamo da je rat najveće zlo koje može da zadesi pojedinca, grupe i narode – a zahvatao je ponekada i ceo svet. Svako slavljenje rata je uvećavanje zla i produbljivanje mržnje. Kada slavimo bilo koju pobedu koja podrazumeva prolivanje krvi, mi degradiramo sebe i svoje ljudsko dostojanstvo.

Treba da pođemo od toga šta Bog hoće od nas. Treba da slavimo mir, razumevanje, solidarnost i iznad svega ljubav, i nikad da ne dozvolimo sebi da slavimo rat. Svakim slavljenjem rata, ostavljamo mogućnost novim nesporazumima, a time i novim ratovima.