Preobraženje nije ideja, nego događaj
19/08/2020
Predgovor Mitropolita Porfirija ruskoj knjizi „Svete srpske žene“
24/08/2020

Raspnimo svoju logiku sa Hristom

U Jedanaestu nedelju po Pedesetnici 10/23. avgusta, Mitropolit Porfirije je, okružen sveštenstvom Saborne crkve, služio Božanstvenu liturgiju u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Posle pročitanog jevanđelskog odlomka o nemilosrdnom slugi (Mt. 23-35), Mitropolit Porfirije tumačio je ovu perikopu.

Jevanđelje je reč Božija koja je upućena svakome od nas pojedinačno. Ona nam govori ono što je u skladu sa našim naznačenjem. Svaki put kada postupamo suprotno reči Jevanđelja mi postupamo suprotno sebi.

Upozorio je da Jevanđelje ne treba koristiti da bismo sebe njim preuznosili i uz pomoć njega druge procenjivali i osuđivali.

Kao i sluga iz pročitanog Jevanđelja, i mi zaboravljamo dobročinstva drugih koja su nam učinjena, pa smo prema drugima mi sami često nemilosrdni. Druge smo uokvirili u slike zamišljenih svojih zahteva i očekujemo da budu besprekorni pravednici.

Mitropolit je nazvao zlim primenjivanje Božije reči samo na druge. Naši životi su nesrećni i prazni, a mi frustrirani, kada smo nemilosrdni, oholi i arogantni prema drugima. Kao plod takvog ponašanja javlja se duboki nemir u našim životima, koji je teško obuzdati.

Potrebno je očistiti svoj duhovni vid od svake vrste pomračenja. Najveći mrak su sebičnost, egoizam, slavoljublje, kao i pomisao da smo važniji od drugih. Nasuprot ovome, Jevanđelje nas poziva na samoodricanje i na poslušanje. Ovo poslednje, prema njegovim rečima, projavljuje se onda kada činimo nešto što nije u skladu sa našom logikom, kada raspinjemo svoju sopstvenu logiku.

Mitropolit je pozvao učesnike crkvenog sabranja da neprestano rade na promenama na sebi: Potrebno je da iznutra dajemo prostor blagodati Božijoj da najpre dejstvuje u nama, a onda će dejstvovati i iz nas, oko nas.