Свети мученици Теодот и седам девојака мученица, Текуса, Александра, Клавдија, Фаина, Ефрасија, Матрона, и Јулија, петак, 31. мај
31/05/2024
У славу и част Светих мученика сурдуличких
31/05/2024

Прва Света архијерејска литургија на острву Видо

Високопреподобни архимандрит Методије боравио је на острву Крф у оквиру манифестације „Дани српства на Крфу“ 25. и 26. маја 2024, коју су организовали Православно спортско удружење “Света Србија” и Крфско друштво грчко-српског пријатељства.

Свету архијерејску литургију на острву Видо служио је Митрополит Крфа, Паксона и Диапонтијских острва  г. Нектарије уз саслужење Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, и свештеника и ђакона из Србије, Црне Горе и Грчке.

Ово је прва архијерејска Литургија која је служена крај „Плаве гробнице“, месту великог страдања српске војске након албанске голготе пре 108. година.

Са благословом Митрополита Нектарија и уз подршку Манастира Хиландара, сваке наредне године ће се служити Литургија на Виду, где почивају јунаци страдали на Крфу након што су пешке прешли Албанију у Првом светском рату.

Манифестацији су присуствовали Златан Клокићминистар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике СрпскеЈанис Теперклиспредседник регије јонских острваСтефанос Пулименосградоначелник Централног Крфа и Јасмина Милачић, конзул жеран Србије у Солуну.

Гости из Србије, Републике Српске и Црне Горе, који су претходних дана боравили на Крфу, имали су прилике да обиђу спомен обележје у Като Коракиани посвећено Гвозденом пуку, плац у Аналипсију на месту на којем је сахрањен читав Војни оркестар Моравске дивизије са инструментима и споменик Дринској дивизији у селу Агиос Матеос. Одржан је и молебан код спомен плоче у Гувији, на месту где се у јануару 1916. српска војска искрцала на Крфу.

Током трајања манифестације Крфљани су имали прилике да чују предавање о српској кухињи и пробају наше традиционалне специјалитете. Одржан је и богат културно уметнички програм у селу Љападес и граду Крфу на којем су наступили извођачи из Србије у Црне Горе: Хор Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици „Свети апостол и јеванђелист Марко“, Византијски хор који је певао химне са хиландарских панигира и КУД “Разиграно коло” из Пожеге.

Одржан је и кошаркашки турнир на којем су учествовали КК “Панатанаикос” и КК “Керкира”.

Извор: mitropolija.com