Патријарх у Беранама: не смијемо одустати од љубави
27/09/2021
Ђакон Стефан Максимовић рукоположен у чин свештеника
17/10/2021

Прослављена слава новог храма у Постојни

Божанствена литургија на празник Покрова Пресвете Богородице у Постојни

Празник Покрова потврђује да нисмо само ми сабрани у храму, већ да су ту и светитељи Божји и сама Пресвета Богородица, казао је владика Сава

 

Његово преосвештенство Епископ марчански Сава, викар патријарха српског, служио је 1/14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, Божанствену литургију у храму у Постојни. Тог дана прослављена је и прва храмовна слава парохијске цркве у том мјесту у Словенији. Владици Сави, у народом испуњеном храму, саслуживали су протосинђел Нектарије (Ђурић) и свештенство Епархије загребачко-љубљанске.

Објекат у ком се налази нови храм у Постојни недавно је купљен и уређен трудом вјерника и постојинског пароха јереја Дарка Петаковића. У јединој цркви у епархији која је посвећена Покрову Пресвете Богородице божанствене литургије служе се од 28. фебруара ове године, а поред храма, планирано је да се у истој згради налазе и парохијски дом, канцеларије и стан за свештеника.

Епископ Сава благословио је славске дарове. У бесједи након отпуста Литургије рекао је да је ”Пресвета Богородица заштитник овог храма, али изнад свега, заштитник заједнице која се овдје окупља” и истакао да, као што је за постојинску црквену заједницу нови храм центар живота, тако је, током дјетињства Пресвете Богородице, за њу центар живота био Јерусалимски храм.

Храм је мјесто у коме се сусрећемо лицем к лицу са Богом живим

Владика је навео ријечи светог Кирила Александријског према којима се Дух Свети, који је након пада прародитеља напустио човјека и свијет, поново вратио у тренутку када је Архангел Гаврило стао пред дјевојку Марију и рекао јој: Радуј се, Благодатна, јер ћеш родити Сина човјечијег.

”Храм, као мјесто сусрета човјека и Бога, мјесто у коме се окупљамо и узносимо своје молитве, јесте много већа и шира заједница него што смо ми овдје данас који се видимо међусобно, ми, свештеници са народом, са овом дивном дјецом. Храм је мјесто у коме се сусрећемо лицем к лицу са Богом живим. Том сусрету не свједочимо само ми. Ту су присутни и сви они наши преци који су нас донијели на свијет и који више нису са нама, али, не само и они, него и анђели Божји и светитељи”, нагласио је владика.

Епископ марчански подсјетио је и на историјски догађај који је био повод за установљење празника Покрова Пресвете Богородице, када су 911. године, у вријеме цара Лава VI Мудрог, Цариград напали варвари. Тада су православни хришћани, као посљедњу наду на спасење и очување свог живота, али и града који је био опкољен, отишли у храм посвећен Богородици и вршили свеноћну службу, током које су појали псалме и молили се Богу. У мноштву народа био је и човјек који је за овај свијет био наизглед луд, а заправо је био велики угодник Божји, преподобни Андреј Јуродиви. За вријеме молитве, преподобни Андреј имао је виђење Пресвете Богородице како улази у храм, долази до средине храма, клечи и плачући се моли се заједно са свима, да Господ спаси град од непријатеља. Након дуге молитве, она је ушла у олтар у коме су служили свештеници и изашла, носећи омофор, дио своје одјеће, којим је покривала сабрани народ. Са преподобним је био један његов ученик који му је потврдио да види исто што и он. Град је сачуван од непријатеља, а од тада Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице. Владика је рекао и да нам празник Покрова потврђује да ”нисмо само ми сабрани овдје него и светитељи Божји и сама Пресвета Богородица”.

Прву храмовну славу у Постојни владика Сава је честитао окупљеном сабрању вјерних у своје и у име Његове Светости патријарха српског Порфирија, чије је благослове пренио, као и патријархову жељу да у најскорије вријеме посјети ту парохију.

Од кума овогодишње славе Милорада Жарковића који се постарао за славско послужење, кумство je преузео Јово Алексић.