Prep. muč. Lukijan prezv. Antiohijski, subota, 28. oktobar
28/10/2023
Sv. muč. Longin, nedjelja, 29. oktobar
29/10/2023

Proslavljena slava manastira Svete Petke u Zagrebu

Nastojateljica manastira Svete Petke sa vjernima sabranim na dan manastirske slave

Neka nas Sveta Petka sve blagoslovi, neka nas čuva, neka nas vodi i otvara nam puteve, rekao je otac Majk Žikić

 

U petak, 14/27. oktobra, na spomen Prepodobne Paraskeve – Svete Petke, proslavljena je slava manastira u Zagrebu.

Uprkos kišovitom danu, kapela Svete Petke bila je premala da primi sve poklonike koji su se sabrali tog dana u zagrebačkoj svetinji kako bi proslavili spomen velike svetiteljke. Svetu Liturgiju služio je jerej Majk Žikić.

Otac Majk je u besjedi po pročitanom odlomku Jevanđelja kazao da je potrebno da ”budemo spremni, poput Svete Petke, da se pripremimo i odlučimo za Carstvo nebesko, da talante koje nam je Bog dao koristimo za ono što su nam dati. Da se kroz naš trud i naš rad proslavi Otac naš nebeski i svi naši nebeski zastupnici. Neka nas Sveta Petka sve blagoslovi, neka nas čuva, neka nas vodi i otvara nam puteve. Neka nas upozorava kada skrenemo sa toga puta i neka nam pomogne da svedočimo živu veru, jer mi verujemo u Boga živoga”, rekao je otac Majk.

Nakon bogosluženja i osvećenja slavskih darova, otac Majk je čestitao manastirsku slavu nastojateljici Paraskevi monahinji i još jednom poželio okupljenima molitveno zastupništvo Svete Petke. Druženje je nastavljeno u Duhovnom centru, slavskim ručkom.

U popodnevnim časovima istog dana, služen je akatist prepodobnoj na kom se takođe okupio veliki broj vjernih. Podsjećamo da se svakodnevna bogosluženja u Duhovnom centru na Svetom Duhu vrše u kapeli Svetog Save, dok se u manastirskoj kapeli Svete Petke, svakog petka služi akatist prepodobnoj, sa početkom u 17 časova.

 

P.K.