ХРАМОВНА СЛАВА У НОВОМ МЕСТУ
30/01/2018
СВЕТИ САВA ПРОСЛАВЉЕН У РАВНАМА
30/01/2018

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У МАРИБОРУ

У суботу 27. јануара мариборска парохија свечано је прославила дан св. Саве, првог Архиепископа српског. Прослава је отпочела св. Литургијом, коју су служили мариборски пароси о. Саво Косојевић и о. Милан Јовановић. Литургији је присуствовало око 200 верника, од чега осамдесет малишана. Они су били прави украс богослужења, јер су појали и рецитовали песме у част св. Саве, а затим са свештеницима и преломили славски колач. Породица Тимотић се постарала да дечица добију прикладне поклоне на краји рецитала.

У поподневним сатима, у дворани Унион, одржана је традиционална Светосавска Академија у организацији ЦО Марибор, а у извођењу српских културних друштава (СКД Марибор и св. Никола), полазника допунске школе српског језика и веронауке при Црквеној опстини Марибор, као и певачка секција Црквене општине. Посебну чар Академији дао је познати глумац г. Небојша Миловановић, члан ЈДП из Београда. Свечано слово у част св. Саве и Вука одржао је о. Милан Јовановић.

Академији су присуствовали и високи гости:

Њена екселенција, госпођа Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији; градоначелник Марибора др. Андреј Фиштравец; маг. Здравко Лукетич, заменик градоначелника; г. Јанез Лесника, генерални викар мариборске надбискупије и о. Горан Шљивић, цељски парох. Посебно радује и лепа посета. Више од 300 људи је присуствовало овој светковини.

Најлепши догађај Академије било је појање химне св. Сави из грла учесника, али и свих присутних. Овим је на најлепши начин крунисано слављење Бога и његовог угодника Саве Немањића!