BOŽIĆNA PORUKA NJEGOVOG VISOKOPREOSVEŠTENSTVA MITROPOLITA ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOG G. PORFIRIJA
13/01/2018
BOŽIĆNA LITURGIJA U HRAMU PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U ZAGREBU
15/01/2018

PROSLAVA SVETOG DOSITEJA U ZAGREBU

U kapeli Duhovnoga centra Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu liturgijskom proslavom proslavljen je Sveti Dositej Ispovjednik i sveštenomučenik zagrebački. Svetu Liturgiju je služio visokoprepodobni arhimandrit Danilo (Ljubotina), protosinđel Venijamin (Kovačić) i đakon Petar Kozakijević, a pojanjem je odgovaralo sveštenstvo zagrebačke parohije. Blagoslovom Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija, i ove godine, proslava je okupila vjernike ruske pravoslavne zajednice iz Zagreba i Hrvatske koji Svetog Dositeja zagrebačkog i karpatoruskog proslavljaju kao krsnu slavu pravoslavnih Rusa u Hrvatskoj. Stoga je nakon Liturgije svečano prerezan slavski kolač.

Ruska zajednica pripremila je program u kojem je nastupio hor Ruske nacionalne zajednice i njegove solistice Olena Ciglenjak i Nelea Mišić. Hor je u spomen na sv. Dositeja otpjevao nekolilo starinskih Božićnih pjesama koje se tradicionalno izvode u razdoblju „od zvjezde do vode“, tj. od Božića do Bogojavljenja, tokom Svetih dana. Time je naglašen duhovni smisao praznika Roždestva Hristovog i Svetih dana tokom kojih čovjek uživa u ljubavi, milosrđu i u miru. Tokom trajanja svetih dana moramo radovati Boga i bližnje svojom nesebičnošču i darežljivošću. Tokom posta naša duša sakupljala je snagu da bi tokom svetih dana mogla donijeti plodove ljubavi koje dijelimo sa svima ljudima.

Središnjim djelom svečanosti postao je razgovor preko skajpa s ruskim sveštenikom - nastojateljem Hrama Preobraženja Gospodnjeg u gradu Zelenogradsku Kaliningradske oblasti u Ruskoj Federaciji o. Igorom. Otac Igor čestitao je vjernicima Praznične dane te ispičao o istoriji crkve i životu svoje parohije. Zanimljivo je da je sadašnji Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril, prethodno bio Mitropolit kaliningradski i smolenski i 2001. godine posjetio Zagreb i manastir Lepavinu. Zahvaljujući i toj činjenici razgovor s o. Igorom upotpunio je ambijent duhovnoga zajedništva pravoslavnih vjernika širom svijeta.

Na kraju je nastupila je ruska pjevačica Irina Sinković koja je sjajno otpjevala nekoliko popularnih ruskih lirskih pjesama.

Po završetku koncerta nakon Božićnog tropara uslijedilo je čestitanje i slavski ručak za sve prisutne.

Na svečanosti su prisustvovali ambasador Ruske Federacije NJ.E. Anvar Sarvarovič Azimov, savjetnik Ambasade Srbije u Zagrebu g. Nenad Maričić i predstavnica Rossotrusničestva u Hrvatskoj Natalija Jakimčuk.