Sv. muč. Anikita i Fotije, četvrtak, 25. avgust
25/08/2022
Sv. muč. Ipolit, petak, 26. avgust
26/08/2022

Preobraženje Gospodnje u Narti

Ljetnja slava hrama u Narti, Preobraženje Gospodnje, proslavljena je služenjem Svete Liturgije i osvećenjem slavskih darova.

 

Na Preobraženje Gospodnje, u petak, 6/19. avgusta, u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Narti, mjestu nedaleko od Bjelovara, Božanstvenu Liturgiju služili su jereji Uglješa Pilinger, paroh varaždinski i Stefan Maksimović, paroh bjelovarski, uz molitveno učešće domaćina, jereja Dragana Topića, paroha narćanskog.

U besjedi po otpustu Liturgije otac Stefan je podsjetio da je Preobraženje Gospodnje praznik posvećen trenutku kada se Hristos pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svjetlost.

„Preobražavajući se na gori Tavor, Hristos daje primjer da se i mi preobražavamo. Hristos Svojom svjetlošću svima nama sija i kao da hoće da poruči: `Evo vidite, čovjek si bogolik, nalik meni, urazumi se, čini dobre stvari, nemoj činiti grijehove i ohrabruj se ovom svjetlošću`“, poručio je u besjedi jerej Stefan Maksimović dodajući da se ljudima, iako čine dobra djela, dešava da padnu. „Kada padnemo, tu je Sveta Tajna Pokajanja, Sveta Tajna Ispovjesti, kojom se uspinjemo, kao apostoli na Tavorsku goru, i udostojavamo da postanemo pričasnici Božanske Svjetlosti“, rekao je otac Stefan.

Podsjećajući da je u toku obnova crkve, jerej Dragan Topić, paroh narćanski, zahvalio se svima koji su finansijski pomogli i pomažu obnovu te bogomolje, napominjući da ova svetinja nije još uvijek pod zaštitom države.

Nakon litije, uslijedilo je blagosiljanje plodova vinograda i slavskih darova, a brojni okupljeni vjernici su nastavili zajedničarenje druženjem u porti hrama.

Svetoj Liturgiji prisustovali su i Mirek Hrvojić, župnik u Štefanju i David Andrejić, župnik u Ivanjskoj, te Saša Lukić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

N.M.