Свети мученици Евтропије, Клеоник и Василиск, четвртак, 16. март
16/03/2023
Преподобни Герасим, петак, 17. март
17/03/2023

Предсједавајућа Предсједништва БиХ у Гимназији Кантакузина Бранковић

Након посјете школи у Загребу, предсједавајућа Предсједништва БиХ обећала је да ће Република Српска помоћи одржавање овогодишње ученичке екскурзије

 

Предсједавајућа Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић посјетила је у четвртак, 16. марта, Српску православну општу гимназију „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу. Предсједницу у чијој пратњи се налазио и амбасадор БиХ у Републици Хрватској Александар Врањеш, на загребачком Светом Духу дочекали су протонамјесник Богољуб Остојић, Архијерејски замјеник, и протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије, као и ученици из Републике Српске који похађају Гимназију у Загребу.

Услиједио је пријем у Духовном центру приликом ког је отац Богољуб предсједавајућој Цвијановић пренио поздраве Његове Светости патријарха Порфирија који администрира Митрополијом загребачко-љубљанском, и даровао монографију Саборног храма Преображења Господњег у Загребу.

Окупљеним медијима се након пријема обратио најприје директор Гимназије отац Слободан Лалић. Он је исказао задовољство и част због посјете предсједавајуће Цвијановић. ”Наш рад се прати и у Босни и Херцеговини, одакле је десетак ученика наше школе. Разговарали смо о начинима на које институције у БиХ могу подржати наш рад и начинима на које се можемо повезати са сличним установама како у Републици Српској, тако и у цијелој БиХ”, казао је отац Слободан.

Предсједавајућа предсједништва исказала је задовољство због уређења и организације Гимназије и рекла да је весели то што је школа организована на адекватан начин. ”Ово је била прилика и да видим ученике који долазе са територије Републике Српске”, казала је предсједавајућа Цвијановић и додала да ће Кабинет Предсједника Републике Српске финансијски помоћи овогодишњу матурску екскурзију.

П.К.