Mitropolit Porfirije učestvovao na konferenciji u Evropskom Parlamentu
05/12/2018
Treće predavanje u Crkvenoj Opštiniu Zagrebu
11/12/2018

Predavanje jeromonaha Metodija Kragulja
u Zagrebu

U subotu, 08.12.2018. godine, u okviru Božićnog ciklusa predavanja u Crkvenoj Opštini u Zagrebu, održano je drugo predavanje.

Ovoga puta predavač je bio visokoprepodobni nastojatelj manastira Gomionica, jeromonah Metodije (Kragulj), koji je govorio na temu Božićnjeg posta.

U svom izlaganju o. Metodije je proveo slušaoce kroz kratku istoriju Božijeg Domostroja spasenja, izlažući razloge koji su doveli do pada prvosazdanog čoveka, te do obećanja dolaska Mesije u Bogočovečanskoj ličnosti Isusa Hrista. Govoreći o žrtvi Božijoj za nas, o. Metodije je povezao i naš hrišćanski život, a samim tim smisao posta, sa žrtvom koju mi prinosimo iz ljubavi prema Bogu i radi našega spasenja. Zatim je predavač govorio o ustanovi i istorijatu Božićnog posta, ali i o dve osnovne dimenzije posta, duhovnoj i telesnoj, gde je sabranim slušaocima izneo i različite pristupe postu koje su se praktikovale kroz istoriju, naglašavajući da su u svakom od njih ove dve dimenzije posta posmatrane kao nerazdvojna celina, po novozavetnoj reči da je „vera bez dela mrtva“.

Predavanju je prisustvovao i Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije, koji je na kraju pozdravio sve prisutne i koji je zahvalio ocu Metodiju na sadržajnom i poučnom predavanju.