Свети Доситеј Исповедник прослављен у Загребу
16/01/2020
Интервју Митрополита Порфирија за Вечерње новости
21/01/2020

Празник Богојављења
у Загребу

Велики празник Крштења Господа нашега Исуса Христа – Богојављење, јесте један од највећих празника које Православна Црква празнује са посебном свечаношћу. Широм васељене православни се сабирају у својим храмовима да би учествовали на Богојављенској Литургији и великом освећењу воде.

Богојављење је свечано прослављено и у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, гдје је служена Света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки господин Сергије уз саслужење домаћина, Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија и свештенства Саборног храма.

На крају свете Литургије архијереји су извршили чин великог водоосвећења.

Обративши се окупљеним вјерницима Епископ Сергије је протумачио Јеванђелску перикопу која говори о догађају када је свети Јован, Претеча и Крститељ, крстио Исуса на ријеци Јордану. У својој бесједи он је казао: „ У овом догађају видимо да Христос долази у пустињу. Он није дошао у неку палату или некаву арену пред говорницу, него долази у пустињу пред Јована. Цар долази да спусти своју главу пред човјеком. Бог спушта Себе и сагиње главу пред нама, пред својом творевином. Како је то страшно и велико! Страшно је да Он, који створио све, пред нама немоћнима, грешнима и слабима спушта своју главу, да Господар буде слуга! Он долази у овај свијет, не да би господарио већ да служи. Син Божији је послан по вољи Очевој. И онај глас, који се чуо у тренутку крштења Христовог, је рекао „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи“. Он долази по вољи Бога Оца да се испуни Писмо. Зато Јован дрхти и са њим дрхти цијела природа. Уздрхтала је тада и зауставила се и ријека Јордан“.

Говорећи о тајни Богојављења Епископ Сергије је рекао: „Наш Бог је управо Онај који се објавио и пројавио међу нама. Узевши наше тијело дошао је на Јордан да се покаже и да објави Бога Оца и Бога Духа Светога, јер данас на Јордану не гледамо само Бога Сина, Господа нашег Исуса Христа, него и Бога Оца, јер чујемо Његов глас, али и Духа Светога, који силази на Исуса. Објављује нам се данас Пресвета и Животворна Тројица, наш Бог кога исповиједамо и у кога вјерујемо. Иако нам се Бог објавио, ми га не можемо у потпуности видјети, али ћемо га видјети у онај Незалазни дан, када сва творевина буде доживјела нетрулежност и бесмртност у свој својој пуноћи, и када Христос буде дошао да суди овоме свијету“.

На крају свете Литургије Високопреосвећени Митрополит Порфирије је, у име свих присутних, поздравио драгог госта Епископа Сергија и захвалио му на благослову који је учинио загребачким вјерницима началствујући светом Литургијом.