VELIKI PETAK U ZAGREBU
07/04/2018
VEČERNJE LJUBAVI
08/04/2018

PRAZNIK VASKRSENJA HRISTOVOG<br U ZAGREBU

Sveradosni i svespasonosni praznik Vaskrsenja Gospodnjeg svečano je proslavljen u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Vaskršnje jutrenje otpočelo je u ponoć paljenjem sveća u znak duhovne radosti i triktratnim ophodom oko crkve. Tokom jutrenja kojim je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije hramom je odjekivao pobedni poklič: Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrese! Sveštenik Bogoljub Ostojić pročitao je Vaskršnje slovo svetog Jovana Zlatoustog, a u nastavku jutrenja svetu vaskršnju Liturgiju služio je protojerej-stavrofor Duško Spasojević.

U nedelju u devet časova ujutro svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Mitropolit Porfirije uz sasluženje sveštenstva sabornog hrama. U toku Liturgije pročitana je poslanica Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja. Prisutni verni narod pričestio se svetim Telom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista ispunjavajući tako reči Gospodnje Koji je rekao: „Koji jede moje telo i pije moju krv ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan.“

Na kraju svete Liturgije Mitropolit Porfirije čestitao je praznik Vaskrsenja Hristovog svim hrišćanima sveta, a posebno pravoslavnim koji ga danas i obeležavaju. U svom obraćanju Mitropolit je naročito naglasio čovekovu istinsku težnju za smislom života koja u Vaskrsenju Hristovom nalazi svoj izvor i svoj cilj. „ Gospod od večnosti dolazi da bi nas u večnost uveo. Dolazi uzimajući na sebe ljudsku prirodu, prolazi u njoj i sa njom sve ono što je naše; biva ponižen, raspet, ubijen ali to nije poslednje što je rekao o sebi. On umirući na krstu, obesnažuje smrt. Uzima joj snagu i čini je nemoćnom i u životu svakoga od nas. Da bismo, međutim, i mi postali baštinici života koji nam Hristos nudi, da bismo postali sudeonici te pobede nad smrću koju je On za nas izvojevao, neophodno je da stupimo u lični odnos sa Njim“ rekao je Mitropolit Porfirije.

Sveštenici su potom osvetili vaskršnja jaja koja su potom podelili svima prisutnim čestitajući praznik.

Svetoj Liturgiji su prisustvovali saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević, predsjednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić i potpredsednik ‘Prosvjete’ Siniša Tatalović.