Света мученица Матрона, уторак, 9. април
09/04/2024
Патријарх Данило освештао капелу у здању румунског Парламента
09/04/2024

Празник Светог Герасима Јорданског

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофило је служио 17. марта 2024. године, на празник Светог Герасима Јорданског, свету Литургију у манастиру посвећеном том великом Божјем угоднику на Западној обали реке Јордан, непосредно пре њеног ушћа у Мртво море.

Јерусалимска Црква посебно свечано прославља празник Светог Герасима, рођеног у Ликији, који је дошао у Свету Земљу 451. године нове ере. У почетку је био заведен од стране  монофизита, али се вратио у православље под духовним руковођењем Светог Јевтимија Великог. На обали Јордана је основао манастир у којем су се, по предању, у Недељу сиропусну сабирали древни подвижници са свих страна, који би долазили по благослов игумана и мало хране за окрепљење на почетку Великог поста, а затим би се  упутили у своје подвижничке келије да би се поново вратили на празник Цвети. Свети Герасим је уснуо у Господу 475. године поставши путоказ многим генерацијама монаха и мирјана у монашком и хришћанском животу.

Патријарху Теофилу су саслуживали митрополити капитолски Исихије, константински Аристарх, антедонски Нектарије и пелски Филумен.

Извор: spc.rs