НЕДЕЉА ШЕСТА – СЛЕПОГ
21/05/2017
POJANJEM DO MIRA U DUŠI I MEĐU LJUDIMA
25/05/2017

ПРАЗНИК ПОЈАЊА У ЗАГРЕБУ

У недељно вече, 21. маја текуће године, били смо сведоци једног несвакидашњег духовног и културног догађаја. Наиме, у загребачком Музеју Мимара, три врхунска хора црквене музике: хор Светоархангелског манастира у Ковиљу под руководством jерођакона Јеротеја Ковиљца, Вокални ансамбл Mater Libertatis под руководством госпође Аните Каић и Академски мушки збор Факултета електротехнике и рачунарства Свеучилишта у Загребу којим руководи маестро Josip degl′Ivellio, приредили су концерт црквеног појања који је, судећи по дуготрајном аплаузу, оставио неизбрисив траг у душама присутних.

Концерт под именом Сугласје црквене глазбе истока и запада, под покровитељством Свеучилишта у Загребу, у организацији Факултета електротехнике и рачунарстава и под будним оком декана господина проф. др Мислава Гргића, настао је као плод заједничке иницијативе учесника у жељи да се, у години када Православна и Католичка Црква славе Васкрс истога датума, загребачкој публици представи све богатство црквеног музичког предања обеју хришћанских заједница. Не смемо заборавити да је то предање било заједеничко у првом хиљадугодишту. Програм је обухватао период од трећег до двадесет првог столећа, међусобно преплићући Исток и Запад и уносећи посебну динамику која је концерту, и поред чињенице да је било прилично топло у музејском простору, давала потребну свежину.

На самом почетку публици су се обратили маестро Josip degl′Ivellio, Његово Високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије и господин проф. др Дамир Борас, ректор Свеучилишта у Загребу, и, сваки из свога угла, представили смисао и садржај онога што предстоји. Идеја која је подједнако прожимала излагања сва три говорника имала је као основни смисао поруку да музика својом јединственошћу и благословеним дејством може суштински допринети заједништву хришћана и њиховом сведочењу јеванђелске поруке.

Посебно треба похвалити публику која је, и поред чињенице да су тога дана били локални избори у Хрватској, до последњег места испунила овај репрезентативни простор, а многи су у стојећем положају испратили целокупан наступ здушно аплаудирајући. Све у свему, незабораван концерт који је новом радошћу допринео иначе сверадосном литургијском периоду између Васкрса и Педесетнице.