Придржавати се свих епидемиолошких мјера
21/11/2020
Kардинал Бозанић изразио саучешће Синоду
22/11/2020

Помјесне Цркве жале
за Патријархом Иринејем

Сабрање предстојатеља Православних Цркава - Шамбези 2016

Патријарх Вартоломеј је изјавио да je Патријарх Иринеј показивао ширину и благодат сваким својим дјелом, а Патријарх Кирил да je Бог Цркви Светог Саве дао Патријарха који је читав живот посветио њеном духовном укрјепљењу.

 

 

Поводом упокојења Његове Светости Патријарха Српског Иринеја, поглавари и бројни епископи помјесних Православних Цркава упутили су писма саучешћа пуноћи Српске Православне Цркве.

 

Васељенски Патријарх Вартоломеј

”Молимо се Господу нашем који има власт над живима и мртвима да упокоји душу његову од нас пресељену у земљу живих, награђујући дуготрајне и добре плодове трудова његових”, каже се у писму саучешћа које je Његова Свесветост Васељенски Патријарх Вартоломеј послао Српској Цркви.

Упутио је молитву да Господ покаже достојног насљедника на кормилу осиротјеле сестре Цркве и изразио жељу да нови патријарх ревносно ради на свеправославном јединству и сарадњи.

На дан патријарховог упокојења, након вечерње службе на Фанару, дијелу Цариграда у ком се налази сједиште Патријаршије, одслужен је помен Предстојатељу Српске Цркве. Након тога, како преноси СРНА, Патријарх Вартоломеј је изјавио да је Патријарх Иринеј показивао ширину и благодат сваким својим дјелом. ”Нека му Господ подари вјечно рајско насеље и нека се пред престолом Господа моли за српски народ и све православне хришћане”, рекао је Васељенски Патријарх.

 

Александријски Патријарх Теодор II

Своју тугу због упокојења Патријарха Иринеја изразио је и Папа и Патријарх Александрије и све Африке Теодор II. ”Дубоко дирнути и са много жалости сазнали смо за упокојење врло драгог нам Блажењејшег Патријарха господина Иринеја. Одмах смо похитали да са своје катедре сјединимо наше молитве са молитвама благочестиве пастве српске Патријаршије за његово упокојење”, пише у писму предсједавајућем Светим Архијерејским Синодом, Митрополиту дабробосанском Хризостому.

За упокојеног предстојатеља наше Цркве, Патријарх Теодор је рекао да је био значајна духовна личност и угледни црквени вођа. ”Остаје спомен свијетлог црквеног мужа и Патријарха. Бог љубави нека уврсти душу његову у насеља светих и земљу живих”. Као и Васељенски, и Александријски Патријарх је пожелио да Српска Црква добије достојног насљедника.

 

Антиохијски Патријарх Јован X

Патријарх Антиохијски и цијелог Истока Јован X, изразио је саучешће Светом Синоду и цијелој Српској Православној Цркви, преноси читани сајт Orthodox Times, овим ријечима: ”Са земаљском тугом, али испуњени надом у Васкрсење примили смо вијест о упокојењу нашег брата и саслужитеља, Његовог Блаженства Иринеја, треблаженог Патријарха Српског”.

Патријарх Јован присјетио се своје посљедње посјете Србији у јесен 2018. године, али и посјете Патријарха Иринеја сједишту Антиохијске Патријаршије у Дамаску у прољеће 2019. године.

”Свједочио је нашем болу, киднаповању Архиепископа Алепа Јована Ибрахима и Павла Јазигија, као и многе отете и повређене дјеце. Ријечима и дјелима показивао је солидарност са нашом Антиохијском Црквом, која страда као и Српска Црква. Увијек ћемо памтити историјски тренутак када нас је позвао да се успнемо у историјски трон Светог Саве у Српској Патријаршији на Косову. Као да је указивао на горчину историје са којом су се двије Цркве суочиле, која је увијек заслађена са надом и вјером ‘светих’ у Србији и Антиохији.”

 

Руски Патријарх Кирил

Патријарх Московски и све Русије Кирил изразио је саучешће Светом Архијерејском Синоду. У писму које преноси сајт Mитрополије црногорско-приморске се између осталог каже:

”Бог је Цркви Светог Саве дао мудрог Патријарха, који је читав свој дуги живот посветио дјелу њеног духовног укрјепљења. Испуњен искреном хришћанском љубављу према људима, покојни Архијереј не штедјећи снагу, увијек се трудио да буде са својом паством, тјешећи се општењем с народом Божјим, радујући се са онима који се радују и тугујући са онима који тугују (Рим. 12:15). И у посљедњем часу свог земаљског пута Његова светост Патријарх Иринеј подијелио је страдања оних вјерних чеда чији је животни пут пресјекла разорна епидемија”.

Московски Патријарх истакао је блиске везе које је Патријарх Иринеј одржавао са Руском Православном Црквом. Према његовим ријечима, новоупокојени Патријарх је ”са светитељском неустрашивошћу и непосредношћу искрено подржавао прогоњено канонско православље у Украјини”.

 

Румунски Патријарх Данил

Саучешће у име пуноће Румунске Цркве због упокојења Патријарха Иринеја, изразио је у свом писму и Патријарх румунски Данил.

”Од тренутка његовог избора за Предстојатеља Српске Православне Цркве 2010. године, мудри Патријарх Иринеј је показивао да је свјестан времена у ком је живио, а у ком су се одвијајали брзи политички и друштвени преображаји не само у Србији, већ широм Европе и свијета. Начином на који је водио Српску Православну Цркву ојачао је њену важну улогу у животу српског друштва, радећи на приближавању Цркве народу и народа Цркви”.

”Сљедујући молитви нашег Господа Исуса Христа ”Да сви буду једно” (Јн 17,21), Његова Светост Иринеј издвајао се као бранитељ, како свеправославног јединства, тако и међуцрквеног и међурелигијског дијалога”, каже се у тексту саучешћа румунског Патријарха.

 

Бугарски Патријарх Неофит

У тексту објављеном у интегралном облику на званичном сајту Српске Православне Цркве бугарски Патријарх Неофит каже да тугује са епископима, свештенством и свом пуноћом Српске Цркве.

”Животни пут Његове Светости патријарха Иринеја био је испуњен молитвеним славословљем Свемогућем Богу за повјерену му паству, због чега се радовао и непрестано трудио, испуњавајући своје црквено послушање и свештене каноне Свете Православне Цркве”, стоји у писму Светом Синоду Српске Православне Цркве.

 

Атински Архиепископ Јероним

Свештени Синод Грчке Цркве послао је телеграм саучешћа Светом Архијерејском Синоду Српске Патријаршије. У писму које је потписао предсједавајући Синода Архиепископ Атински Јероним каже се: ”Са дубоком тугом примили смо вијест о упокојењу у Господу драгог у Христу брата и саслужитеља нашег, незаборавног Архиепископа Пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског, господина Иринеја, који је током читаве деценије, као способан крманош управљао мисленом лађом најсветије Српске Цркве ”.

Архиепископ (који се тренутно и сам налази на болничком лијечењу од инфекције Ковидом 19) је изразио учешће у жалости сестринске Цркве и упутио молитву да ”Господ и Спаситељ наш Исус Христос, владар живота и смрти, настани блажену душу усопшег Патријарха у насељима праведних и приброји је светима и преподобнима”. На крају писма изражава се жеља да Господ покаже достојног насљедника покојног Патријарха.

 

Пољски Митрополит Сава

”Велики стуб и изванредни Син и Човјек српскога народа”, био је покојни Патријарх, према ријечима Саве, Митрополита варшавског и све Пољске. Првојерарх Пољске Цркве рекао је да је Патријарх Иринеј био познат као човјек велике вјере, ”који воли Православну Цркву и стара се о њеном јединству, како на Балкану тако и широм православног свијета.

Митрополит Сава је истакао и да ће свеколиком православљу Патријарх Иринеј недостајати ”у временима у којима Православље пролази кроз многе унутрашње невоље”.

 

Aлбански Архиепископ Анастасије

Архиепископ Тиране, Драча и све Албаније Анастасије, у писму саучешћа посланом из атинске болнице Евангелизмос, у којој се налази на лијечењу од болести изазване коронавирусом, рекао је да је са болом у срцу сазнао за упокојење најдражег брата и саслужитеља. Према његовим ријечима, покојни Патријарх српски издвајао се својим честитим, смјерним и мирним карактером, природним испољавањем својих осјећања, као и дубоком православном духовношћу.

Истакао је његов допринос јачању јединства Православља и увјерење да ће  његова свијетла личност надахњивати све оне који широм свијета воле Господа и трагају за примјерима аутентичног хришћанског етоса.

 

Украјински Митрополит Онуфрије

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, изразио је саучешће Светом синоду Српске православне цркве у вези са смрћу Његове светости Патријарха Иринеја, преноси сајт црногорско-приморске Митрополије.

„Са дубоком тугом примили смо вијест о кончини Његове светости Патријарха српског Иринеја. Блаженог помена покојни поглавар је био изузетан архијереј који је пожртвовано обављао своје архипастирско служење Светој цркви и био гарант јединства православља у Србији, строго поштујући његову канонску структуру. Уживао је посебан ауторитет међу поглаварима помјесних Православних Цркава“, каже се у тексту.

У име Украјинске Православне Цркве Митрополит Онуфрије је истакао висок лични допринос и предано служење Његове светости Патријарха Иринеја у одбрани јединства васељенског православља и подршку канонском православљу у Украјини.