Mitropolit Porfirije na proslavi jubileja u Velikoj Britaniji
08/10/2018
Projekcija filma »Ubistvo s predumišljajem«
16/10/2018

Pomen deci – nevinim žrtvama
ustaškog logora u Sisku

U subotu 06. oktobra 2018. Godine, na Dečijem groblju u Sisku, služen je pomen deci - nevinim žrtvama ustaškog logora. Pomen je, blagoslovom nadležnog Arhijereja Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina Porfirija, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan. Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su protojerej-stavrofor Petar Olujić paroh u penziji, jerej Veselin Ristić paroh sisački i đakon Milan Jović iz Pakraca. Posle pomena episkop Jovan obratio se sabranju govoreći o nevinom stradanju žrtava logora u Sisku i našem sećanju na njihovu žrtvu.

- Pre mnogo godina u Vitlejemu, car Irod naredio je da sva deca u gradu i okolini budu ubijena, plašeći se da je među njima jedan koji bi mogao ugroziti njegovu vladavinu i tiraniju. Od tada, na četvrti dan praznika Božića, sećamo se četrnaest hiljada postradale dece. Dve hiljade godina kasnije, ovde, u bivšem dečijem logoru u Sisku, sećamo se, tugujemo i palimo sveće za dve hiljade dece pobijene u ustaškom logoru. Ona su isto tako pobijena jer su se zlotvori plašili da će njihov krvavi režim tom decom biti ugrožen.

U ime preživelih logoraša, prisutnima se obratila Dobrila Kukolj, govoreći o važnosti okupljanja i sećanja na nevino stradalu decu. Skupu se potom obratio dr Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća govoreći o strahotama dečijeg logora i o potrebi da učitelji i deca iz škola posećuju ovo mesto.

Sabranje sećanja na žrtve logora u Sisku, decu staru nekoliko meseci do 13 godina, održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Siska u spomen parku Diana Budisavljević, nazvanom nedavno po čuvenoj dobrotvorki koja je spašavala ugroženu decu u Drugom svetskom ratu. Skupu su prisustvovali saborski zastupnik Furio Radin, ministarka za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murgarić, predstavnici ambasada Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, sestrinstvo Manastira Jasenovac, članovi Udruženja logoraša Jasenovac iz Beograda, Banja Luke i drugi.

Takozvano Prihvatilište za decu izbeglica je bilo pod direktnom upravom ustaše i lekara dr Antuna Najžera. Logor je delovao na više lokacija u gradu Sisku, u zgradi bivše Sokolane, u ženskom samostanu sestara Svetog Vinka, magacinu solane Rajs, jednoj osnovnoj školi u Novom Sisku i tzv. Karanteni. Na ove lokacije punih pet meseci dopremana su deca sa Kozare, iz Slavonije, Banije i Korduna. Uprkos akciji spašavanja dece, koju je predvodila dobrotvorka Diana Budisavljević sa grupom neumornih pravednika i velikim zalaganjem Ante Dumbovića kroz logor je prošlo 7000 mališana. Na spomeniku Dečijeg groblja danas stoji natpis da ih je postradalo više od dve hiljade.