Митрополит Порфирије на прослави јубилеја у Великој Британији
08/10/2018
Пројекција филма »Убиство с предумишљајем«
16/10/2018

Помен деци – невиним жртвама
усташког логора у Сиску

У суботу 06. октобра 2018. Године, на Дечијем гробљу у Сиску, служен је помен деци - невиним жртвама усташког логора. Помен је, благословом надлежног Архијереја Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија, служио Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски господин Јован. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Петар Олујић парох у пензији, јереј Веселин Ристић парох сисачки и ђакон Милан Јовић из Пакраца. После помена епископ Јован обратио се сабрању говорећи о невином страдању жртава логора у Сиску и нашем сећању на њихову жртву.

- Пре много година у Витлејему, цар Ирод наредио је да сва деца у граду и околини буду убијена, плашећи се да је међу њима један који би могао угрозити његову владавину и тиранију. Од тада, на четврти дан празника Божића, сећамо се четрнаест хиљада пострадале деце. Две хиљаде година касније, овде, у бившем дечијем логору у Сиску, сећамо се, тугујемо и палимо свеће за две хиљаде деце побијене у усташком логору. Она су исто тако побијена јер су се злотвори плашили да ће њихов крвави режим том децом бити угрожен.

У име преживелих логораша, присутнима се обратила Добрила Кукољ, говорећи о важности окупљања и сећања на невино страдалу децу. Скупу се потом обратио др Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа говорећи о страхотама дечијег логора и о потреби да учитељи и деца из школа посећују ово место.

Сабрање сећања на жртве логора у Сиску, децу стару неколико месеци до 13 година, одржан је у организацији Српског народног вијећа из Загреба и Вијећа српске националне мањине Града Сиска у спомен парку Диана Будисављевић, названом недавно по чувеној добротворки која је спашавала угрожену децу у Другом светском рату. Скупу су присуствовали саборски заступник Фурио Радин, министарка за демографију, обитељ, младе и социјалну политику Нада Мургарић, представници амбасада Савезне Републике Немачке и Републике Србије, градоначелница Града Сиска Кристина Икић Баничек, сестринство Манастира Јасеновац, чланови Удружења логораша Јасеновац из Београда, Бања Луке и други.

Такозвано Прихватилиште за децу избеглица је било под директном управом усташе и лекара др Антуна Најжера. Логор је деловао на више локација у граду Сиску, у згради бивше Соколане, у женском самостану сестара Светог Винка, магацину солане Рајс, једној основној школи у Новом Сиску и тзв. Карантени. На ове локације пуних пет месеци допремана су деца са Козаре, из Славоније, Баније и Кордуна. Упркос акцији спашавања деце, коју је предводила добротворка Диана Будисављевић са групом неуморних праведника и великим залагањем Анте Думбовића кроз логор је прошло 7000 малишана. На споменику Дечијег гробља данас стоји натпис да их је пострадало више од две хиљаде.