NAŠA HRIŠĆANSKA BRAĆA UVEK SU DOBRODOŠLA U NAŠU KUĆU
17/05/2017
SAGLASJE CRKVENE MUZIKE ISTOKA I ZAPADA
19/05/2017

POKLONJENJE PREPODOBNOJ PARASKEVI

Po blagoslovu Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Gospodina dr Porfirija grupa pravoslavnih vjernika iz Slovenije, predvođena svojim pastirima: protojerejom-stavroforom Tomom Ćirkovićem, parohom koparskim, i jerejom Miroslavom Ćirkovićem, parohom novogoričkim, provela je pet nezaboravnih dana na pokloničkom putovanju po svetinjama pravoslavne i bratske nam Rumunije. Razume se da je središnji cilj putovanja bio grad Jaši i tamošnji Saborni hram u kome se čuvaju mošti prepodobne mati Paraskeve, u našem narodu češće pominjane kao sveta Petka.

Grupa od 37 poklonika krenula je 28.aprila na petodnevno pokloničko putovanje. Naredni dan, u popodnevnim satima, stižemo u Moldovicu u istoimeni manastir gdje smo srdačno primljeni od monahinje Tatjane koja nas je upoznala sa istorijatom manastira, a potom nas uvela u manastirski muzej. Sutradan, okrepljeni svetom Liturgijom u pomenutom manstiru, nastavili smo naše putovanje uz usputna zadržavanja u manastirima Putna, Voronjec, Himorolui (Humor). U Jaši dolazimo u večernjim satima. Noć i zasluženi odmor provodimo pod svodovima konaka manastira Vladičeni.

1.maja, u jutarnjim časovima, napokon dolazimo u Saborni hram Moldovske mitropolije gdje smo se poklonili moštima svetePetke. Tu su naši oci i duhovni pastiri služili sv. Liturgiju na kojoj se pričestilo dosta hodočasnika. Posle bogosluženja obišli smo uže gradsko jezgro posjetivši, pritom, manastir Sveta Tri Jerarha i hram Svetog Nikole.

Iz Jaša, u kome se nalaze i mnoge druge svetinje: pojas Presvete Bogorodice, delovi moštiju svetih Georgija Pobjedonosca, Vasilija Velikog, Jovana Zlatoustog i mnogih drugih, kojima smo se poklonili, krenuli smo puni utisaka i duhovne radosti. Idući dalje planiranim putem posjetili smo sledeće svetinje: manastir Sihastriju, gdje smo se poklonili i pomolili na grobu velikog duhovnika i propovjednika starca Kleope, manastir Njamc, gdje smo se poklonili moštima svetog Simeona Sirijca i svetog Mine, manastir Petru Voda, gdje smo se poklonili grobu starca Justina i moštima svetih novomučenika Rumunskih, postradalih za vrijeme komunizma. Veliku radost pričinilo nam je monaško bratstvoo iz poslednjeg manastira darivavši nam sveto miro od novomučenika Rumunskih. U manastiru Petru Voda smo uspješno okončali svoje pokloničko putovanje te krenuli put Slovenije, obogaćeni neizmjernim duhovnim blagom i radošću.

Veliku zahvalnost dugujemo g-đi Gabrijeli Petku koja je mnogo puta kontaktirala mjesta gdje smo noćili i posjećivali te su monaštvo i sveštenstvo bili obavješteni o našem dolasku, Takođe se zahvaljujemi i g-dinu Draganu Petroviću koji nam je bio od velike pomoći kao prevodilac.