НАША ХРИШЋАНСКА БРАЋА УВЕК СУ ДОБРОДОШЛА У НАШУ КУЋУ
17/05/2017
САГЛАСЈЕ ЦРКВЕНЕ МУЗИКЕ ИСТОКА И ЗАПАДА
19/05/2017

ПОКЛОЊЕЊЕ ПРЕПОДОБНОЈ ПАРАСКЕВИ

По благослову Mитрополита загребачко-љубљанског Господина др Порфирија група православних вјерника из Словеније, предвођена својим пастирима: протојерејом-ставрофором Томом Ћирковићем, парохом копарским, и јерејом Мирославом Ћирковићем, парохом новогоричким, провела је пет незаборавних дана на поклоничком путовању по светињама православне и братске нам Румуније. Разуме се да је средишњи циљ путовања био град Јаши и тамошњи Саборни храм у коме се чувају мошти преподобне мати Параскеве, у нашем народу чешће помињане као света Петка.

Група од 37 поклоника кренула је 28.априла на петодневно поклоничко путовање. Наредни дан, у поподневним сатима, стижемо у Молдовицу у истоимени манастир гдје смо срдачно примљени од монахиње Татјане која нас је упознала са историјатом манастира, а потом нас увела у манастирски музеј. Сутрадан, окрепљени светом Литургијом у поменутом манстиру, наставили смо наше путовање уз успутна задржавања у манастирима Путна, Вороњец, Химоролуи (Хумор). У Јаши долазимо у вечерњим сатима. Ноћ и заслужени одмор проводимо под сводовима конака манастира Владичени.

1.маја, у јутарњим часовима, напокон долазимо у Саборни храм Молдовске митрополије гдје смо се поклонили моштима светеПетке. Ту су наши оци и духовни пастири служили св. Литургију на којој се причестило доста ходочасника. После богослужења обишли смо уже градско језгро посјетивши, притом, манастир Света Три Јерарха и храм Светог Николе.

Из Јаша, у коме се налазе и многе друге светиње: појас Пресвете Богородице, делови моштију светих Георгија Побједоносца, Василија Великог, Јована Златоустог и многих других, којима смо се поклонили, кренули смо пуни утисака и духовне радости. Идући даље планираним путем посјетили смо следеће светиње: манастир Сихастрију, гдје смо се поклонили и помолили на гробу великог духовника и проповједника старца Клеопе, манастир Њамц, гдје смо се поклонили моштима светог Симеона Сиријца и светог Мине, манастир Петру Вода, гдје смо се поклонили гробу старца Јустина и моштима светих новомученика Румунских, пострадалих за вријеме комунизма. Велику радост причинило нам је монашко братствоо из последњег манастира даривавши нам свето миро од новомученика Румунских. У манастиру Петру Вода смо успјешно окончали своје поклоничко путовање те кренули пут Словеније, обогаћени неизмјерним духовним благом и радошћу.

Велику захвалност дугујемо г-ђи Габријели Петку која је много пута контактирала мјеста гдје смо ноћили и посјећивали те су монаштво и свештенство били обавјештени о нашем доласку, Такође се захваљујеми и г-дину Драгану Петровићу који нам је био од велике помоћи као преводилац.