Почиње са радом дјечји хор при Саборном храму у Загребу
26/09/2023
Крстовдан, сриједа, 27. септембар
27/09/2023

Поклоничко путовање у Острог

„Ходочашће обновља душу и пружа духовну испуњеност верницима који хрле ка светињи“, казао је отац Раде Деспотовић по повратку групе од сто педесет поклоника у Љубљану.

 

Српска православна Црквена општина у Љубљани организовала је поклоничко путовање у манастире Босне и Херцеговине и Црне Горе од 22. до 24. септембра 2023. године. Љубљански свештеници – протојереј Борислав Ливопољац и јереј Раде Деспотовић, предводили су групу од сто педесет вјерника из Словеније.

Поклоници су посјетили новоподигнут манастир Светог Василија Острошког у селу Мркоњићи и знамените манастире Тврдош, Острог и Ждребаоник.

У суботу, 23. септембра, у раним јутарњим часовима, вјерници из Љубљане стигли су у манастир Мркоњић и поклонили се светињи у којој се чувају мошти свете Ане, мајке светога Василија Острошког, недавно обретене и пренесене са локалног гробља у манастирски храм.

У манастиру Тврдош служен је помен упокојеном Епископу захумско-херцеговачком Атанасију, једном од најзначајнијих српских теолога XX века. Благослов владике Атанасија и даље се осјећа у овој светој обитељи, примјетио је свештеник Боро Ливопољац, један од вођа пута.

Истог дана, у поподневним часовима, поклоници су стигли у манастир Острог. Присуствовали су вечерњој служби и поклонили се моштима светог Василија Острошког. Круна ходочашћа била је Света Литургија, служена у недјељу у Горњем манастиру. На Литургији су саслуживали и свештеници из Љубљане.

Према ријечима свештеника Радета Деспотовића, вјерници су на поклоничком путовању доживјели снагу заједничке молитве и понијели са собом у Словенију благослове многих светиња. Овај, као и сваки сличан духовни подухват „показује важност ходочашћа за духовни живот хришћана. Ходочашће обновља душу и пружа духовну испуњеност верницима који хрле ка светињи“, казао је отац Раде Деспотовић по повратку у Љубљану.

П.К.