Преподобни Исакије исповедник, сриједа, 12. јун
12/06/2024
Најава: Литургија и парастос у Камничкој Бистрици
12/06/2024

Поклоничко путовање у манастир Острог

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричко Кирила, администратора Митрополије загребачко-љубљанске, парохије у Копривници и Великом Поганцу организовале су и ове године двоедневни обилазак и поклоњење светињама Херцеговине и Црне Горе, 8. и 9. јуна. На челу са парохијским свештеницима копривничким Радованом Димитрићем и великопоганачким Браниславом Тодоровићем, вјерни народ из разних крајева Митрополије загребачко-љубљанске, посјетио је манастире Завалу, Тврдош, Дајбабе и Острог, цјеливајући и поклонивши се том приликом светињама које већ вијековима стоје као духовни бедем и оваплоћење љубави Божије према свакој боготражитељској души.

 

Узимајући благослове из свих поменутих светиња, централни тренутак било је сабрање на недељној Литургији, у којој су учешће узели многобројни свештеници као и вјерници који су пристигли из других крајева Црне Горе, Србије, Републике Српске, Македоније, Румуније.

 

Одслуживши Божанствену Литургију и поклонивши се моштима, добили смо благослов острошког чудотворца Василија, и тако духовно окрепљени вратили се својим домовима, духовно богатији и спремнији за многобројна животна искушења и обавезе које нам предстоје, баш онако како поручује црквена пјесма која се пјева на празник светог Василија:

 

„Подвизима својим мужаственим, оче Василије, просвијетлио си срца вјерних. И ко да се, чувши за безмјерно смирење твоје, трпљењу твоме не удиви? Милосрдан био си ништима, помоћ потребитима подајући и све поучавајући страху Господњем, а сада си се неувенивим вијенцем украсио, оче, моли се за душе наше!“

 

Радуј се, Василије свети, похвало рода нашега!

 

Свештеник Радован Димитрић