MITROPOLIT PORFIRIJE U NEDELJU 26. PO DUHOVIMA SLUŽIO LITURGIJU U LJUBLJANI
04/12/2017
BOŽIĆNI CIKLUS PREDAVANJA
06/12/2017

PROSLAVLJENA SLAVA MANASTIRA
LEPAVINA

PROSLAVLJENA SLAVA MANASTIRA LEPAVINA Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice 21. novembra/4. decembra 2017. svečano je proslavljena hramovna slava u manastiru Lepavina. Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije uz sasluženje sveštenstva eparhija zagrebačko-ljubljanske i banjalučke. Pod svodove Bogorodičine svetovavedenjske obitelji u Lepavini sabralo se nekoliko stotina vernog naroda i poklonika iz cele Hrvatske i susednih zemalja koji su došli da se kroz pričešće sjedine sa svojim Gospodom, ali i da se poklone i uznesu svoje molitve pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske.

Poučavajaći okupljeni verujući narod Mitropolit Porfirije je govorio o značaju praznika Uvođenja u jerusalimski hram Presvete Bogorodice. „Danas je blagovoljenja Božijeg predobraženje i danas je propoved o ljudskom spasenju, jer danas Presveta Bogorodica, u ime celog ljudskog roda, započinje svoju pripremu za događaj dolaska Sina Božijeg među nas, za događaj rođenja Boga u telu, što je i potpuno i istinsko spasenje rodu ljudskom. Presveta Bogorodica je jedna od nas, običan čovek kao i mi, ali čovek koji je u potpunosti sebe posvetio Bogu. Njen život nije ništa drugo nego svecelo služenje Bogu u naše ime i za nas. U isto vreme to je služenje i nama ljudima.“ Mitropolit je naglasio da Presveta Bogorodica „nije slučajno bila određena da služi našem spasenju i nije po automatizmu i magijskim putem bila postavljena da se kroz nju izvrši velika tajna dolaska Sina Božijeg među nas. To je pokazala svojim životom i pre svega svojim poverenjem u Boga i svojim potpunim predavanjem volji Božijoj. To je pokazala istinskim i pravim smirenjem koje uvek znači 'Da bude volja Tvoja'.“

Na kraju Božanstvene Liturgije blagosloveno je slavsko žito i slavski kolač te je usledilo posluženje i zajednička trpeza koju je sa ljubavlju za sve prisutne pripremilo bratstvo manastira Lepavina.