VJERONAUKA ZA NAJMLAĐE U MARIBORU
15/09/2023
Sv. muč. Vasilisa, subota, 16. septembar
16/09/2023

Početak Crkvene godine i moleban u Gimnaziji u Zagrebu

Molitvom se osvećuje vrijeme jer je i ono zajedno sa Adamom i svom tvari palo. Sve je palo i sve traži osvećenje. Ono je počelo u utrobi Majke Božje, kad se Sin Jedinorodni uselio u naš prostor i vrijeme, rekao je vladika Kirilo u Zagrebu.

 

U četvrtak, 1/14. septembra, u Zagrebu je služena Sveta Liturgija povodom početka Indikta, tj. crkvene Nove godine. Liturgiju je služio jerej Đorđe Filipović, a bogosluženju je molitveno prisustvovao i Episkop Kirilo, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Po završetku Liturgije, vladika je pročitao molitvu blagosiljanja nove godine i obratio se okupljenom sabranju besjedom u kojoj je govorio o porijeklu i smislu blagodarenja povodom početka nove godine – Načala indikta. Kazao je da je za nas, od pitanja samog kalendara i njegove tačnosti, važnije ono što se govori u troparu nedavno proslavljenog praznika Pojasa Presvete Bogorodice u kom Majci Božjoj pojemo Kroz tebe se osvećuje i prostor i vrijeme.

 

 

”Molitvom se osvećuje vrijeme jer je i ono, zajedno sa Adamom i svom tvari palo. Sve je palo i sve traži osvećenje. To je osvećenje počelo u utrobi Majke Božje, kad se Sin Jedinorodni uselio u naš prostor i vrijeme. Zato se u troparu Pojasu Majke Bogorodice pominje i taj fizički pojam – prostorno vremenski kontinuum koji takođe treba da se osveti”, rekao je vladika Kirilo.

Episkop je podsjetio na riječi svetog apostola Pavla koji nas poziva ”Iskupljujte vrijeme jer su dani zli” (Ef, 5, 15). ”Treba da se trudimo da svaki dan posvetimo Bogu, da učinimo neko dobro djelo, da ne traćimo već da osvećujemo svoje vrijeme, a ono se osvećuje molitvom, postom, dobrim djelima i mislima. To je ono o čemu najviše treba da se brinemo”, kazao je vladika.

Osvećujmo svoje vrijeme molitvom, postom i dobrim djelima

Istog dana, u kapeli Svetog Save u Gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu, episkop Kirilo služio je moleban povodom početka školske godine. U besjedi u kojoj se obratio učenicima, nastavnicima i zaposlenima te škole vladika je istakao da nas Crkva uči da svako dobro djelo treba da započinjemo molitvom i da ga završavamo blagodarenjem Bogu. Kazao je i da je Gimnazija u Zagrebu osnovana po blagoslovu Božjem i naše svete Crkve, i u duhu kom nas je naučio Sveti Sava, kom je i posvećena školska kapela. ”Sveti Sava je učio da Crkva, škola i bolnica uvijek treba zajedno da rade na zdravlju jednog naroda. Škola treba da uči ljude istini”, rekao je.

 

Moleban povodom početka školske godine u pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu

 

Njegovo Preosveštenstvo je upozorio da su u medijskom prostoru često prisutni ljudi koji nelogično govore. ”Uočićete vrlo brzo da u jednoj rečenici govore jedno, u drugoj sasvim suprotno, i da ne primjećuju da nema logike u njihovom govoru. Dakle, to je problem jer nisu naučili logički da razmišljaju”.

”Dok nas škola uči istini, bolnica služi za liječenje tjelesnih i duševnih bolesti, a Crkva obuhvata sve. Ona je iznad ovo dvoje jer, pored toga što govori ljudima istinu, liječi ih i tjelesno i duševno. Ona ljude liječi i duhovno, dajući im Duh istine”, kazao je vladika Kirilo.

Episkop Kirilo je rekao i da je Sveti Sava učio da treba da postoji škola i bolnica, ali i ”da se ne odmiču od Crkve. Da budu zajedno, da zajedno rade na zdravlju duševnom i tjelesnom jednog naroda i svake pojedine ličnosti. To nas uče i mnogi veliki naučnici koji su bili duboko religiozni ljudi”. Vladika je naveo primjere Isaka Njutna, Alberta Ajnštajna, Nikole Tesle, ali i Kurta Gedela i Emanuila Kanta koji su i pružili dokaze o postojanju Boga.

 

 

Protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Gimnazije zahvalio se Njegovom Preosveštenstvu i pozdravio ga u ime učenika, nastavnika i zaposlenih u školi. Kazao je da postoji više datuma kada se obilježavaju počeci neke kalendarske godine, ali da crkvena godina počinje 1. septembra. ”Nije to samo u Crkvi tako. U nekim istočnim kulturama se početak godine vezivao za ljetinu koja u ovom periodu godine počinje da se skuplja. Crkva je to zadržala i bogoslužbeni krug i počinje od današnjeg dana. O tome nam govori i to što se i početak školske godine neki način, ako ne u dan, ali makar evo u nekoliko dana i podudara sa tim”. Direktor Gimnazije je poželio učenicima da nastupajuća školska godina bude blagoslovena i ispunjena radošću.

P.K.