Патријарх Порфирије честитао Рамазански бајрам
11/05/2021
Нови епископи у Српској Православној Цркви
30/05/2021

Почео са радом Свети Архијерејски Сабор

”Сабори епископа нису попут других сабирања и састанака који се држе у свету. Саборност је сама природа Цркве – друго име Цркве је сабор”, казао је Патријарх на дан почетка Сабора.

Божанственом Литургијом коју је, на спомен светих Кирила и Методија, у понедељак 11/24. маја 2021. године, уз саслужење бројних архијереја служио Његова Светост патријарх Порфирије, почело је редовно годишње засједање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Патријарх Порфирије се по завршетку Литургије обратио архијерејима и окупљеном народу и рекао: „Сабрали смо се на Сабор архијереја да бисмо пре свега пројавили и показали јединство наше помесне Цркве, али истовремено, да бисмо, сусрећући се у Духу Љубави, у Духу Светоме, размишљајући заједно о свим искушењима са којима се суочава наша Црква, заједно доносили решења која нису напросто административна, него су решења у Духу Светоме која имају за циљ да сведоче распетога и васкрслога Христа и да изграђују тело Христово”.

„То значи да сабори епископа нису попут других сабирања и састанака који се држе у свету. Саборност је сама природа Цркве – друго име Цркве је сабор. Сабирамо се око Христа и у Њему као тело Његово. Темељ, суштина и манифестација Цркве као Сабора – као једног организма – јесте света Литургија коју смо служили и у којој смо нераскидиво показали јединство са Христом, али и јединство међу собом. Сабори постоје да би се отклонила свака врста индивидуализма, самовољности, појединачности,” истакао је патријарх.

Радни дио засједања који се одржава у крипти светосавског храма опочео је у уторак, 25. маја. По процедури одређеној Пословником о раду засједање почиње усвајањем дневог реда који чине приспјели предмети достављени од стране Светог Архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извјештаја свих централних црквених тијела, органа и завода. На крају засједања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност.