Патријарх Порфирије освештао храм Светог архангела Михаила у Хамбургу
26/06/2024
Свети пророк Јелисеј, четвртак, 27. јун
27/06/2024

Педесетница – храмовна слава у Винковцима

„Педесетницом се испунило све оно што је било неопходно роду људском да схвати прави смисао живота – смрт је побеђена и човеку је омогућено да учествује у тајни Христовој“, рекао је владика Херувим.

Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски Херувим је служио 23. јуна 2024. године, на Педесетницу, свету Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Винковцима.

Саслуживали су јереј Срђан Лукић, парох винковачки, и протођакон Војислав Николић. Епископ Херувим је по завршетку богослужења произнео беседу:

“У име Оца и Сина и Светога Духа! Часни оци, драги народе, нека је свима на здравље и на спасење овај дан у који прослављамо Педесетницу – Силазак Светога Духа на Апостоле, у народу познат као Духови. Велика је то тајна Цркве и велика радост роду људском. Дух Свети долази као благ и као Утешитељ. Педесетницом се испунило све оно што је било неопходно роду људском да схвати прави смисао живота, свога постојања. Смрт је побеђена и човеку је омогућено да учествује у тајни Христовој. Све би то било далеко од ума и нашег схватања да Дух Свети није сишао на апостоле, а Реч Божја почела проповедати на свим језицима како би сви народи разумели Јеванђеље. Многи умни философи, књижевници и фарисеји, умови тога времена нису могли да проникну у тајну живота и постојања човека у овом свету, како смрт може бити побеђена. Благодат Божја кроз дејство Светог Духа који нам се данас открива у овом празнику омогућила је да можемо бити део тог спасењског пута који нас води у Царство Божје и осмишљава наш живот у овом свету. Реч Божја Светим Духом постаје разумљива целом човечанству, сви су чули Реч, али на онима који су поверовали је највећи крст. Овај Крст је испуњен благодаћу Светог Духа и том благодаћу ми у свом срцу разумемо и држимо благу вест”, рекао је владика Херувима.

„Дејство Светог Духа делује на човека од тренутка његовог крштења па све до скончанија. Једино том енергијом можемо разумети једни друге, разумети тајну Цркве и учествовати у светотајинском животу Цркве који нам је неопходан. Црква Божја се у свету открива искључиво благодаћу Светог Духа, открива нам се тајна Христова. Не само да се открива него се и испуњава, а ми разумом и језиком људским произносимо ту тајну. То је оно што нас одржава и даје нам постојаност што нас чини људима достојним дара Светог Духа, дара љубави на првом месту. Љубав је та која нас уздиже и изграђује наше међусобне односе, изграђује наш однос према Цркви и Богу. Тамо где је Христос, тамо је љубав која дејствује благодаћу Светог Духа. Тамо где Христа нема је тама и неразумевање и све оно што угрожава један нормалан и хармоничан однос. Христос јесте љубав и то требамо да разумемо даром који смо примили на крштењу. Христоносци можемо бити једино ако имамо љубави, ако имамо молитву и послушање. Благодат нам се открива кроз Цркву и светотајински начин, кроз дело Божје које се испуњава овде на земљи. Христово страдање је један залог нама, залог вечног живота. Христов крст нас упућује на аксетски опит живота који човека увек изнова обнавља да бисмо били достојни оних вредности које као хришћани собом носимо. Нека је благословен данашњи дан и ово наше сабрање овде у Винковцима у храму Силаска Светога Духа на Апостоле, нека је срећна слава свима вама и да вас Господ увек сабира и учи речју Царства Божјег“, закључио је у бесједи владика Херувим.

Извор: spc.rs