Patrijarh o Milanu Bandiću: ”Bio je čovek širine i dijaloga”
28/02/2021
Monografija hrama Preobraženja Gospodnjeg
01/03/2021

Jasenovac – mjesto koje
mora biti temelj mira

“Oni koji su u Jasenovcu učinili najmonstruoznija zla ispisali su se iz svakog naroda i upisali u neljude”, kazao je Patrijarh Porfirije u Jasenovcu.

 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije je, na poziv Episkopa slavonskog Jovana, u nedjelju 28. februara, posjetio Manastir Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Nakon doksologije povodom prve posjete Patrijarha ovoj svetinji, Patrijarh je u besjedi kazao da je ljudsko zlo ”malogdje pokazalo svoju najružniju stranu kao na ovom mestu”. Prema njegovim riječima, mjesto stradanja jasenovačkih mučenika treba da bude temelj ”iz kojeg će niknuti stub i oganj mira koji se uznosi na nebo i oko kojeg se onda koncentričnim krugovima poruka tog mira, njegova snaga i energija šire sve više i sve dalje”.

„Na ovom mjestu ljudi su pokazali koliko se mogu otuđiti od onog što je u njih utkano“, kazao je Patrijarh i podsjetio na riječi apostola Pavla da je Bog „od jedne krvi stvorio svaki narod” i da je „svaki narod stvoren da bude narod Božji”. Naglasio je da su se oni koji su u Jasenovcu učinili „najmonstruoznija zla ispisali iz svakog naroda” i „upisali u neljude”. 

”Hvala na ljubavi i neka Gospod krepi i blagoslovi tebe i tvoj verni narod”, rekao je Patrijarh obraćajući se Episkopu slavonskom Jovanu i zaključio besjedu sa željom da Bog blagoslovi i ”sve ljude koji žive u ovoj predivnoj zemlji i sve ljude čitavog sveta, molitvama svetih mučenika za koje sam siguran da se mole čak i za one koji ih ne poštuju.

U Jasenovcu su Patrijarha dočekali, pored domaćina Episkopa Jovana, sestrinstva manastira svetog Jovana Krstitelja i sveštenstva Eparhije slavonske i požeški biskup Antun Škvorčević, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, nekoliko stotina vjernika iz Hrvatske i Republike Srpske i brojni predstavnici medija.