Патријарх о Милану Бандићу: ”Био је човек ширине и дијалога”
28/02/2021
Монографија храма Преображења Господњег
01/03/2021

Јасеновац – мјесто које
мора бити темељ мира

“Oни који су у Јасеновцу учинили најмонструознија зла исписали су се из сваког народа и уписали у нељуде”, казао је Патријарх Порфирије у Јасеновцу.

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије је, на позив Епископа славонског Јована, у недјељу 28. фебруара, посјетио Манастир Светог Јована Крститеља у Јасеновцу. Након доксологије поводом прве посјете Патријарха овој светињи, Патријарх је у бесједи казао да је људско зло ”малогдје показало своју најружнију страну као на овом месту”. Према његовим ријечима, мјесто страдања јасеновачких мученика треба да буде темељ ”из којег ће никнути стуб и огањ мира који се узноси на небо и око којег се онда концентричним круговима порука тог мира, његова снага и енергија шире све више и све даље”.

„На овом мјесту људи су показали колико се могу отуђити од оног што је у њих уткано“, казао је Патријарх и подсјетио на ријечи апостола Павла да је Бог „од једне крви створио сваки народ” и да је „сваки народ створен да буде народ Божји”. Нагласио је да су се они који су у Јасеновцу учинили „најмонструознија зла исписали из сваког народа” и „уписали у нељуде”. 

”Хвала на љубави и нека Господ крепи и благослови тебе и твој верни народ”, рекао је Патријарх обраћајући се Епископу славонском Јовану и закључио бесједу са жељом да Бог благослови и ”све људе који живе у овој предивној земљи и све људе читавог света, молитвама светих мученика за које сам сигуран да се моле чак и за оне који их не поштују.

У Јасеновцу су Патријарха дочекали, поред домаћина Епископа Јована, сестринства манастира светог Јована Крститеља и свештенства Епархије славонске и пожешки бискуп Антун Шкворчевић, српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, неколико стотина вјерника из Хрватске и Републике Српске и бројни представници медија.