Оливер Суботић у Загребу: Пређен је технолошки Рубикон
04/03/2024
Свети Евстатије, архиепископ антиохијски, уторак, 5. март
05/03/2024

Патријарх Теофило отворио нови православни храм у Јордану

Нови храм је први у Јордану који носи име Света Три Јерарха, а налази се у средишту Православног центра при манастиру Пресвете Богородице у Дибину.

Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил, заједно са принцем Гази бин Мухамедом, главним саветником краља Јордана за верска и културна питања, отворио је 18. фебруара 2024. године грчку православну цркву Света Три Јерарха у оквиру Православног центра у Дибину, провинција Џераш, Јордан.

Отварању нове цркве присуствовали су и принцеза Маријам Гази и Архиепископ киријакопољски Христофор, патријаршијски администратор у Аману, који је рекао да се отварање цркве поклапа са прославама сребрног јубилеја јорданског краља Абдулаха Другог, истичући да је Јордан живи пример верског суживота и уточиште безбедности, сигурности и стабилности. Архиепископ Христофор је истакао да ће црква излазити у сусрет младима, биће место за одржавање конференција, интелектуално и културно састајање и служење локалној заједници.

Нови храм је први у Јордану који носи име Света Три Јерарха, а налази се у средишту Православног центра при манастиру Пресвете Богородице у Дибину. Црква има геометријски дизајн који одражава традиционални јордански грађевински стил са византијским архитектонским духом. Прва света Литургија у црква Света Три Јерарха биће служена 23. фебруара 2024. године.

Извор: spc.rs