ГОДИШЊИЦА МАЈСКЕ СКУПШТИНЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА
16/05/2018
ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ У ЉУБЉАНИ
20/05/2018

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ
У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ СЛОВЕНИЈИ

У петак 18. маја 2018. године Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј отпочео је своју званичну посету Словенији. Заједно са Митрополитом Загребачко-љубљанским г. Порфиријем и надлежним свештеником јерејем Дејаном Мандићем, Његова Светост посетио је градоначелника Копра г. Бориса Поповича. У згради општине где су гости дочекани градоначелник је Његову Светост упознао са историјом града Копра, актуелном ситуацијом, као и о стању српске националне мањине која ту живи. Након састанка Патријарх је обишао град и локацију на којој је планирана изградња новог православног храма.

Патријарх Иринеј је навео да се први пут налази у Копру и уопште у тим крајевима Словеније, те да му је након посете Љубљани ово друга посета Словенији. Патријарх је рекао да је одушевљен и очаран лепотом ове земље, чистоћом и путевима који су изванредни. Подсетио је да је Копар некада био велико пристаниште не само за Словенију, већ за читаву бившу Југославију.

„Ми Срби имамо велико поштовање и уважавање према Словенији, били смо увек блиски и желео бих да то остане тако и у будућности, јер ми смо словенски народи и треба да будемо блиски једни другима. Ми из Србије треба да се угледамо на развој Словеније, која је увек била један диван пример и сада је и остаће”, казао је Патријарх Иринеј.

Попович је казао да је веома задовољан што је имао прилику да угости српског патријарха и делегацију СПЦ, те што су имали прилике да упознају госте са Копром, као и да разговарају о томе шта се догађа у Словенији, Србији и другим државама региона. „Разговарали смо о томе како се развија Копар, Словенија, наша лука и мени је велика част да сам данас могао да угостим Патријарха Иринеја”, додао је Попович.

Фото извор: www.ekoper.si/