Распоред богослужења Страсне седмице и Васкрса у Загребу
09/04/2023
На Цвијети у Љубљани служио владика Сергије
10/04/2023

Патријарх: Сећање на смрт је врлина која отрежњује

Спасење је експлозија пуноће живота, експлозија љубави, експлозија радости која се не да описати речима. То је спасење! То је Царство небеско!, рекао је патријарх Порфирије на Цвијети у Загребу.

 

На Цвијети, 9. априла, у Загребу, у Саборном храму Преображења Господњег, свету Литургију служио је патријарх Порфирије. Бесједио је на Литургији и по њеном завршетку. Нешто касније, обратио се народу окупљеном у просторијама Црквене општине Загреб, и рекао да смрт не само да вријеба сваког од нас, него је толико извјесна да нема механизма уз помоћ кога ју је могуће избјећи, иако се понекад понашамо као да не постоји. Казао је да не да нећемо бити поштеђени смрти, већ да је она сигурнија и ближа него било шта у нашем животу. Међтим, истакао је да је постојање смрти у нашим животима дар. ”Дар је онда када смо свесни те чињенице [смрти], јер кроз ту чињеницу онда покушавамо да све остало меримо. Једно од највећих врлина у животима светих подвижника је врлина сећања на смрт – меmento mori, како кажу Латини. To није страх од смрти. То није психолошка фрустрација од пролазности и неухватљивости времена и простора. То није агонија кроз коју многи људи пролазе и кроз коју имају разне друге страхове. Све је један страх са којим се човек сусреће – страх од смрти, а једино тај страх се потискује. Дакле, сећање на смрт није то. Сећање на смрт је суочавање са реалношћу живота”, казао је Његова Светост.

Патријарх је нагласио и да спасење није само избављење од бола и муке, и живот у анестезираном стању, како обећавају неке друге религије, већ је спасење у томе да будемо целовити, потпуни, ”у хармонији са Богом, са собом, са другим људима и са природом. Дакле, спасење је експлозија пуноће живота, експлозија љубави, експлозија радости која се не да описати речима. То је спасење! То је Царство небеско!”, рекао је патријарх Порфирије у Загребу.

П.К.