Raspored bogosluženja Strasne sedmice i Vaskrsa u Zagrebu
09/04/2023
Na Cvijeti u Ljubljani služio vladika Sergije
10/04/2023

Patrijarh: Sećanje na smrt je vrlina koja otrežnjuje

Spasenje je eksplozija punoće života, eksplozija ljubavi, eksplozija radosti koja se ne da opisati rečima. To je spasenje! To je Carstvo nebesko!, rekao je patrijarh Porfirije na Cvijeti u Zagrebu.

 

Na Cvijeti, 9. aprila, u Zagrebu, u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, svetu Liturgiju služio je patrijarh Porfirije. Besjedio je na Liturgiji i po njenom završetku. Nešto kasnije, obratio se narodu okupljenom u prostorijama Crkvene opštine Zagreb, i rekao da smrt ne samo da vrijeba svakog od nas, nego je toliko izvjesna da nema mehanizma uz pomoć koga ju je moguće izbjeći, iako se ponekad ponašamo kao da ne postoji. Kazao je da ne da nećemo biti pošteđeni smrti, već da je ona sigurnija i bliža nego bilo šta u našem životu. Međtim, istakao je da je postojanje smrti u našim životima dar. ”Dar je onda kada smo svesni te činjenice [smrti], jer kroz tu činjenicu onda pokušavamo da sve ostalo merimo. Jedno od najvećih vrlina u životima svetih podvižnika je vrlina sećanja na smrt – memento mori, kako kažu Latini. To nije strah od smrti. To nije psihološka frustracija od prolaznosti i neuhvatljivosti vremena i prostora. To nije agonija kroz koju mnogi ljudi prolaze i kroz koju imaju razne druge strahove. Sve je jedan strah sa kojim se čovek susreće – strah od smrti, a jedino taj strah se potiskuje. Dakle, sećanje na smrt nije to. Sećanje na smrt je suočavanje sa realnošću života”, kazao je Njegova Svetost.

Patrijarh je naglasio i da spasenje nije samo izbavljenje od bola i muke, i život u anesteziranom stanju, kako obećavaju neke druge religije, već je spasenje u tome da budemo celoviti, potpuni, ”u harmoniji sa Bogom, sa sobom, sa drugim ljudima i sa prirodom. Dakle, spasenje je eksplozija punoće života, eksplozija ljubavi, eksplozija radosti koja se ne da opisati rečima. To je spasenje! To je Carstvo nebesko!”, rekao je patrijarh Porfirije u Zagrebu.

P.K.