Bogosluženja prve sedmice svete Četrdesetnice u Zagrebu
12/03/2021
Patrijarh provodi trimirje u Pećkoj patrijaršiji
15/03/2021

Patrijarh primio Apostolskog nuncija

Patrijarh i apostolski nuncije u Srbiji. Izvor: spc.rs

Pred svim hrišćanima stoje isti izazovi i iskušenja koji su pretnja evropskim i svetskim vrednostima, ali i ljudskom dostojanstvu – složili su se patrijarh Porfirije i nadbiskup Lučijano Surijani.

 

Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije primio je u petak, 12. marta 2021. godine, u patrijaraškoj rezidenciji u Beogradu Njegovu Ekselenciju nadbiskupa Lučijana Surijanija, apostolskog nuncija u Republici Srbiji.

Patrijarh je apostolskom nunciju zahvalio na časti koju mu je ukazao prisustvom na njegovom ustoličenju u tron predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve. Nadbiskup Surijani se zahvalio na prijemu, ali i na gostoprimstvu koje uživa u Srbiji i uručio patrijarhu čestitku i poklon Njegove Svetosti Pape Franje, povodom izbora za poglavara Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh Porfirije je zamolio apostolskog nuncija da Papi Franji prenese blagodarnost na čestitkama i dobrim željama, a posebno na spremnosti da po različitim pitanjima otvara, podržava i neguje dijalog sa Pravoslavnom Crkvom u celini, kao i sa pomesnom Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

Sagovornici su se saglasili da jednaki izazovi i iskušenja koji su pretnja ne samo vrednostima koje su u temelju današnje Evrope i sveta, nego i ljudskom dostojanstvu, stoje pred svim hrišćanima, i da kao takvi zahtevaju sagledavanja, promišljanja i pregnuća svih.

Prijemu su prisustvovali vikarni Episkop remezijanski Stefan, sekretar Apostolske nuncijature don Aleksandar Ninković i sekretar Kabineta Patrijarha srpskog đakon Aleksandar Praščević.

Izvor: spc.rs