Богослужења прве седмице свете Четрдесетнице у Загребу
12/03/2021
Патријарх проводи тримирје у Пећкој патријаршији
15/03/2021

Патријарх примио Апостолског нунција

Патријарх и апостолски нунције у Србији. Извор: spc.rs

Пред свим хришћанима стоје исти изазови и искушења који су претња европским и светским вредностима, али и људском достојанству – сложили су се патријарх Порфирије и надбискуп Лучијано Суријани.

 

Његова Светост патријарх српски Порфирије примио је у петак, 12. марта 2021. године, у патријарашкој резиденцији у Београду Његову Екселенцију надбискупа Лучијана Суријанија, апостолског нунција у Републици Србији.

Патријарх је апостолском нунцију захвалио на части коју му је указао присуством на његовом устоличењу у трон предстојатеља Српске Православне Цркве. Надбискуп Суријани се захвалио на пријему, али и на гостопримству које ужива у Србији и уручио патријарху честитку и поклон Његове Светости Папе Фрање, поводом избора за поглавара Српске Православне Цркве.

Патријарх Порфирије је замолио апостолског нунција да Папи Фрањи пренесе благодарност на честиткама и добрим жељама, а посебно на спремности да по различитим питањима отвара, подржава и негује дијалог са Православном Црквом у целини, као и са помесном Српском Православном Црквом.

Саговорници су се сагласили да једнаки изазови и искушења који су претња не само вредностима које су у темељу данашње Европе и света, него и људском достојанству, стоје пред свим хришћанима, и да као такви захтевају сагледавања, промишљања и прегнућа свих.

Пријему су присуствовали викарни Епископ ремезијански Стефан, секретар Апостолске нунцијатуре дон Александар Нинковић и секретар Кабинета Патријарха српског ђакон Александар Прашчевић.

Извор: spc.rs