Св. муч. Минодора, Митродора и Нимфодора, петак, 23. септембар
23/09/2022
Преп. Теодора, субота, 24. септембар
24/09/2022

Патријарх посјетио обновљене куће у Мајским Пољанама

Породице Паспаљ и Бајловић из Мајских Пољана су, до коначне обнове својих домова, захваљујући донацијама Цркве, пронашле привремени смјештај у дрвеним кућама.

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије обишао је у четвртак, 22. септембра, Мајске Пољане, село крај Глине. Тамо се сусрео с породицама Паспаљ и Бајловић које су захваљујући донацијама Српске Православне Цркве пронашле привремени смјештај у квалитетним дрвеним кућама, до коначне обнове својих старих домова.

Патријарх је, у пратњи Владике горњокарловачког Герасима, посјетио и остала банијска села пострадала у земљотресу последњих дана децембра 2020. године. Такође, Његова Светост посјетио је и нови дом породице Врањанин у Лушчанима код Петриње. Истог дана, тој породици су предати кључеви прве изграђене куће из донације коју је преко Српског народног вијећа (СНВ) на Банију упутила Влада Републике Српске. Породични дом Врањанина једна је од десет кућа за које је средства донирала Влада Републике Српске.

Његова Светост истакао је да је земљотрес, који је задесио Банију оставио снажне посљедице:

„Многи људи су у том тренутку остали без, пре свега, својих домова, без крова над главом. Било је, нажалост, и неколико људских жртава. Од тада па до данас, Црква се трудила, уз сарадњу са другим институцијама из Хрватске, али и институцијама из Србије и Републике Српске, да учествује најпре у првој помоћи људима који су пострадали, који су остали без својих домова, а онда и касније. Пре свега, уз помоћ Града Београда, ми смо обезбедили као прву помоћ 120 контејнера, а затим смо се ангажовали – јер није могуће да се непрестано живи у контејнерима – да у мери у којој је то било могуће скупимо средстава за подизање најпре дрвених кућа, које су иначе овде традиционално постојале“, подсјетио је Патријарх српски.

Људима који су се уселили у своје нове домове, треба помоћи и да покрену своја домаћинства

Поглавар Српске Православне Цркве напоменуо је да је, поред обнове кућа у које сада породице могу да се врате и да живе нормално, важно помоћи угроженим породицама и да ставе на ноге економију од које се углавном издржавају:

„Ово су крајеви у којима је било развијено сточарство, била је развијена пољопривреда. Све то је доведено у питање с обзиром да су и штале пострадале, тако да није било могућности да се брине о стоци у овим крајевима после земљотреса, па су људи оно мало што су имали распродавали. Сада долази тренутак када је неопходно људима, који су се уселили у своје нове домове, помоћи да покрену своја домаћинства. Притом треба нагласити да има још породица где је потребна помоћ за довршење домова, али и за довршење и развој како се овде каже господарства, тј. домаћинства и имања домаћина. Ми као Црква смо захвални свима онима који су на било који начин учествовали у помоћи људима који живе на Банији и захвални смо онима који су расположени да то чине и убудуће“, поручио је патријарх Порфирије.

Укупна вриједност примљених финансијских и материјалних донација преко двију хуманитарних акција „Банија је наша кућа“ износила је око 7.168.000 кн, у чему су најзначајнији донатори били из Републике Српске. Захваљујући поменутој акцији на Банију је стигло готово 165 контејнера, што би без донација и помоћи Српске Православне Цркве било немогуће реализовати.

 

Невена Максимовић

Фото: СНВ