Не можеш бити свјетски, а да ниси свој
15/09/2021
У манастиру крај Новог Места по први пут прослављена слава
22/09/2021

Патријарх Порфирије у Загребу: будимо фокусирани на Христа

”Богородица је мајка свих: свима блиска, све разуме, све заступа”, рекао је патријарх Порфирије у Загребу на Светој Литургији на којој је Стефана Максимовића рукоположио у чин ђакона

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је, у уторак 8/21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, Божанствену Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу.

Том приликом, патријарх који је и администратор Епархије загребачко-љубљанске, рукоположио је у чин ђакона Стефана Максимовића, дипломираног теолога. Патријарху је саслуживало братство Саборног храма у Загребу и ђакон Момир Ђукић из Епархије далматинске.

Поглавар Српске Православне Цркве је у бесједи изговореној по отпусту Литургије казао да славимо Рођење Пресвете Богородице јер је преко ње дошло до спасења људског рода. Она је најчистији дар Божји људима, али и ”нешто најсавршеније и најчистије што смо ми људи могли Богу да принесемо као дар”, рекао је.

Патријарх је указао на паралелу између Богородице и Цркве јер она која је родила Спаситеља свијета, јесте и мајка свијета, управо онако како је то и Црква. ”Као и Црква, и Богородица је мајка свих: блиска свима, све разуме, све заступа”, казао је патријарх и нагласио да ”постоје многи који понекад из незнања погрешно разумеју Цркву Христову”.

Црква нема граница и не може се поистоветити ни са једном земљом или са било којим народом

”Црква нема граница. Не само историјских, него нема граница ни између овога и онога света”, истакао је патријарх и упитао како онда Црква може да се ”поистовети са било којом, макар и најважнијом, најмоћнијом, најлепшом земљом на свету или са било којим народом”.

”Осим Христа све је релативно. Државе, некада су веће, некада мање и имају свој почетак. Неке трају вековима и миленијумима, а неке, које су биле моћне и силне и заузимале огромне просторе, данас не постоје. Нас не интересује ширење и сужавање држава. Канонске границе Цркве се не мењају нужно са границама држава”, рекао је патријарх и подсјетио на ријечи владике Николаја који је рекао ”ми чекамо Христа, а не боље време”.

”Ми нећемо хтети да поистовећујемо Цркву са било којом државом, а камоли са било којом партијом и чинићемо све, свим силама, духовним, расположивим, да не дозволимо да нама било ко манипулише”, рекао је Његова Светост.

Канонске границе Цркве не мењају се нужно са границама држава

Патријарх је истакао да се у нашем времену стварају многи конструкти, фикције, виртуелне стварности које они који хоће Цркву да увуку у разне неспоразуме и политичке игре, користе као полазну тачку, ”полазећи од тог виртуелног конструкта као реалности која никакве везе нема нити са природом Цркве, нити са њеним амбицијама, нити са њеним служењем”.

”У Цркви заиста нема Грка ни Јеврејина. У Цркви нас Господ позива да сви једно будемо. Међутим, у џунгли, у прашуми силних интереса од овога света, разни, имајући оруђа, али, ако хоћете, и оружја медијска у рукама, могу да стварају лажне слике и да онда и од Цркве производе оно што нити је била, нити јесте, нити ће бити”, казао је и истакао важност очувања у себи и свом срцу духа и етоса Цркве, као Царства Божијег на земљи – ”да очувамо тај етос, да га никада не изневеримо. Без обзира ко ће шта рећи и како ће рећи у односу на нас”.

Боримо се са лажним информацијама методом исихаста

”Циљ нашег живота је да будемо фокусирани на Христа. Живимо у свету информација, тј. дезинформација, у којем, оптерећени хиљадама информација, имамо  само конфузију. Важно је да се изборимо са тим многим лажним информацијама, баш као што су радили исихасти, подвижници. Тај принцип увек важи. Користили су се Исусовом молитвом. Зашто? Да речима Господе Исусе Христе Сине Божији, помилуј ме грешног спрече сваку лошу, сваку злу, сваку лажну и погрешну мисао која хоће да им упрља ум, како би могли онда умом својим да сиђу у срце, где нема страних и лажних информација и да се ту сретну са најважнијом, са једином аутентичном информацијом која одозго, од Бога долази”, казао је патријарх Порфирије.

На крају је Његова Светост честитао новорукоположеном ђакону и пожелио да му служење буде радост и на спасење.