Sv. muč. Areta, nedjelja, 6. novembar
06/11/2022
Sv. muč. Markijan i Martirije, ponedjeljak, 7. novembar
07/11/2022

Patrijarh Porfirije: Riječ Božja donosi mir

”Svaki čovjek je neponovljiv i poseban jer ima svoj specifičan dar po kom ga Bog prepoznaje”, rekao je Patrijarh Porfirije u liturgijskoj besjedi u Zagrebu

 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je, u nedjelju, 6. novembra, Svetu Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. U narodom ispunjenom hramu, sasluživalo mu je sveštenstvo Saborne crkve, a pojao je hor hrama pod vođstvom Ivane Srbljan.

U besjedi po pročitanom odlomku iz Jevanđelja (Lk. 8, 5-15), Patrijarh je kazao da nam riječ Božja kazuje ko je istinski, autentični čovjek. Riječ Božja nam kazuje ”kakav čovek treba da bude da bi živeo u skladu sa svojim darovima, sa svojim potencijalima, u skladu sa onim što je cilj njegovog postojanja. Naravno, reč Božja je jednostavna i jasna i upućena je svakom čoveku”, rekao je Njegova Svetost.

Patrijarh je kazao da ”reč Božja, onda kada nije povod da mi, na osnovu nje, formiramo svoje stavove i svoje ideje i ideologije, nego kada je prihvatimo onakvom kakva ona jeste, i damo sve od sebe da je primenimo u svom životu, ona donosi pre svega mir. Mir koji ne zavisi ni od čega što je spolja”.

Tumačeći pročitanu parabolu (priču) o sijaču i sjemenu, Patrijarh je rekao da je sijač sjeme bacao štedro i izobilno, na sve strane. ”Sejač nije neko ko je zatvoren. Sejač štedro i na sve strane darove seje. U ovoj priči, kako sam Gospod otkriva, sejač je upravo Bog. On je taj koji daje talente, koji daje darove, koji daje sposobnosti i mogućnosti svakom čoveku na različit način. Svaki čovek može biti u nečemu sličan sa drugim, ali je opet u isto vreme neponovljiv jer ima svoj specifičan, poseban dar po kojem ga Bog prepoznaje, dar kroz koji on može da se realizuje, da raste do mere rasta visine Hristove, tako da bude neponovljiv, da bude poseban, i da kao neponovljiv može da daruje sebe svojim bližnjima i da, opet kao neponovljiv, neponovljive svoje bližnje prima na svoje grudi”, kazao je Patrijarh u Zagrebu.

P.K.