Св. муч. Арета, недјеља, 6. новембар
06/11/2022
Св. муч. Маркијан и Мартирије, понедјељак, 7. новембар
07/11/2022

Патријарх Порфирије: Ријеч Божја доноси мир

”Сваки човјек је непоновљив и посебан јер има свој специфичан дар по ком га Бог препознаје”, рекао је Патријарх Порфирије у литургијској бесједи у Загребу

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је, у недјељу, 6. новембра, Свету Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу. У народом испуњеном храму, саслуживало му је свештенство Саборне цркве, а појао је хор храма под вођством Иване Србљан.

У бесједи по прочитаном одломку из Јеванђеља (Лк. 8, 5-15), Патријарх је казао да нам ријеч Божја казује ко је истински, аутентични човјек. Ријеч Божја нам казује ”какав човек треба да буде да би живео у складу са својим даровима, са својим потенцијалима, у складу са оним што је циљ његовог постојања. Наравно, реч Божја је једноставна и јасна и упућена је сваком човеку”, рекао је Његова Светост.

Патријарх је казао да ”реч Божја, онда када није повод да ми, на основу ње, формирамо своје ставове и своје идеје и идеологије, него када је прихватимо онаквом каква она јесте, и дамо све од себе да је применимо у свом животу, она доноси пре свега мир. Мир који не зависи ни од чега што је споља”.

Тумачећи прочитану параболу (причу) о сијачу и сјемену, Патријарх је рекао да је сијач сјеме бацао штедро и изобилно, на све стране. ”Сејач није неко ко је затворен. Сејач штедро и на све стране дарове сеје. У овој причи, како сам Господ открива, сејач је управо Бог. Он је тај који даје таленте, који даје дарове, који даје способности и могућности сваком човеку на различит начин. Сваки човек може бити у нечему сличан са другим, али је опет у исто време непоновљив јер има свој специфичан, посебан дар по којем га Бог препознаје, дар кроз који он може да се реализује, да расте до мере раста висине Христове, тако да буде непоновљив, да буде посебан, и да као непоновљив може да дарује себе својим ближњима и да, опет као непоновљив, непоновљиве своје ближње прима на своје груди”, казао је Патријарх у Загребу.

П.К.