Свети Доситеј Загребачки
12/01/2022
Отац Вукашин: Веронаука је живот, а не само предмет
14/01/2022

Патријарх осудио инциденте у Прибоју

Фото: Петар Милошевић /Вечерње Новости

Важно да личним примјером свештеници свједоче да су сваки човјек и свака жена, без обзира на вјеру и нацију, наш боголики брат и сестра, стоји у Патријарховом саопштењу

Недавне инциденте вријеђања становника Прибоја исламске вјероисповјести на националној и вјерској основи, у касним вечерњим часовима 12. јануара, осудио је Његова Светост патријарх српски Порфирије.

Патријархово саопштење преносимо у цијелости.

”Са тугом, неверицом и огорчењем сам ових дана пратио вести у вези са немилим догађајима у Прибоју, у којима су људи који за себе мисле да су православне вере изговарали увреде и претње суграђанима исламске вероисповести.

Посебно је разочаравајуће што су у таквом нечасном и опасном делу учествовали они који такве поступке треба да спречавају, али и, што је веома забрињавајуће, млади људи који у најлепшим годинама живота Божић – најрадоснији празник мира, солидарности и љубави дочекују вређајући и претећи својим суграђанима, својим најближим комшијама.

Уверавам нашу браћу муслимане да најоштрије осуђујемо овакве поступке.

Као неко ко је увек живео у национално или верски мешовитој средини, указујем да је веома важно да свештеници у обраћању верницима у храму, али и личним примером сведоче да су сваки човек и свака жена, без обзира на веру и нацију, наш боголики брат и сестра. За нас православне хришћане само то је исправан став и само уколико тако посупамо и живимо Бог ће признати да смо Његова деца“, стоји у саопштењу патријарха Порфирија.

Извор: spc.rs