Св. Арсеније архиепископ Пећски, петак, 10. новембар
10/11/2023
Преп. муч. Анастасија Римљанка, субота, 11. новембар
11/11/2023

Патријарх Порфирије на Митровдан служио у Буенос Ајресу

У Цркви се генетика преображава у Тело Христово. У њој се наше људско тело, наше биолошко биће преображава у духовно биће, рекао је Патријарх.

Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је 8. новембра 2023. године, на празник Светог великомученика Димитрија, свету Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Буенос Ајресу.

У литургијској бесједи Патријарх је казао да храм у ком је служена Света Литургија показује да Црква православна српска није само сведена на просторе Србије, него да она живи где год се налазе потомци светог Саве.

”Овај храм управо као реплика, као копија Краљеве цркве из Студенице јесте знак да наш народ и наша Црква светосавска и овде живи, јесте знак да наш народ овде живи својим вером и да није везан за своје крајеве само крвљу, генетиком. Право јединство јесте јединство у Христу, јесте јединство у једној вери. То се најбоље показује овде у Јужној Америци, зато што је Црква отворена, а онда и други, који имају другачију генетику, кад поверују у Христа на истински, прави, православни начин, постају део Цркве Православне где се генетика преображава у Тело Христово, где се наше тело људско, наше биолошко биће – које има своје биолошко порекло, неко је Србин, неко је Аргентинац, а неко је неког другог народа – када уђемо у Цркву Христову преображава у духовно биће, у биће које одређује Христос као Глава Цркве, у биће које које се зове Тело Христво, а то је Црква Његова”, рекао је Патријарх.

На Светој Литургији молитвено учешће су узели и епископи нишки Арсеније, буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, далматински Никодим, будимљанско-никшићки Методије, каракаски и јужноамерички Јован (Руске Заграничне Цркве), као и викарни епископи ремезијански Стефан и Григорије (Цариградска Патријаршија).

Извор: spc.rs