Св. апостол Матеј Јеванђелист, сриједа, 29. новембар
29/11/2023
Епископ Кирило на Светог Јована Златоуста служио у Буенос Ајресу
29/11/2023

Патријарх Порфирије на академији Привредникa

„Нема човека који нема таленат, који нема дар. Да би тај дар дошао до свога савршенства или да би био на корист ономе који има дар, није довољно да он постоји него је неопходно да буде употребљен“, рекао је Патријарх Порфирије.

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије присуствовао је 27. новембра 2023. године свечаној академији Српског привредног друштва „Привредник“, која је одржана у свечаној дворани Матице српске у Новом Саду. Свечана академија је одржана поводом пријема нове генерације питомаца СПД „Привредник“.

На почетку свечане академије присутнима се обратила Сања Петрић, управник СПД „Привредник“, која је захвалила свим добротворима који су помогли рад ове фондације и омогућили успешно школовање многобројних питомаца.

Присутнима се обратио и професор Драган Станић, председник Матице српске, који је истакао велики допринос СПД „Привредник“ у бризи о подмлатку српског народа и изразио радост што и Матица српска саучествује у делатности ове фондације. Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је, у име Града изразио подршку даљем деловању СПД „Привредник“.

На крају свечане академије присутнима се обратио Његова Светост Патријарх српски Порфирије:
„Уважена госпођо управитељице, председниче Матице српске, господине градоначелниче, господине директоре Радио-телевизије Војводине, господине председниче огранка Српске академије наука и уметности – овде имамо и госте из Загреба, председника „Привредника“ у Загребу, господина Лунића, поздрављамо и њега и преко њега, наравно, све чланове „Привредника“ у Загребу – часни оци, браћо и сестре, драга децо! Ја се, пре свега, радујем што сам под кровом Матице српске и што заједно са вама имам прилику да на неки начин данашњим скупом обележимо и тридесет година рада Хуманитарног фонда „Привредник“ овде у Новом Саду, тридесет година рада пуним плућима од реоснивања фонда. Сада би била дуга листа да се сећам свих оних који су уложили и време и напор и љубав на почетку рада фонда, а тако се десило, Бог је хтео, да сам лично, готово од самих почетака, од реоснивања, учествовао у раду „Привредника“. Дакле, много је оних који су учинили највише што су могли да данас овај фонд постаје препознатљив у нашем друштву, у нашој држави, и много шире од тога, и да, ослањајући се на претходна искуства, функционише динамично и функционише без много лутања као што је то, природно, бивало у почетку. Свима хвала, и све нека Господ благослови, од оних који су на самом почетку били потписници реоснивања, у име својих институција. Мислим да данас нико није међу нама физички, али сигурно духовно јесте присутан“, рекао је Патријарх Порфирије у свом обраћању.

Његова Светост је напоменуо да се „Привредник“ заснива на максими коју је сковао Владимир Матијевић – рад, штедња, честитост.
„И све што се може рећи на ту тему већ је речено, али ја бих у пар реченица да рекапитулирам оно што је речено, полазећи од чињенице да је сваки човек икона Божја и да сваки има свој непоновљиви дар. Дакле, нема човека који нема таленат, и ако тај свој таленат или дар развије до крајњих могућих граница, онда он постаје светитељ, онда је он постао најбогатији човек, онда је он најуспешнији човек. Дакле, нема човека који нема таленат, који нема дар. Да би тај дар дошао до свога савршенства или да би био на корист ономе који има дар, а сама реч дар говори довољно о томе да је то нешто што смо добили, да би, дакле, дар дошао до свога крајњег циља, није довољно да он постоји него је неопходно да буде употребљен, да се реализује управо на ова три темеља која је дефинисао Владимир Матијевић. Дакле, мора да се улаже напор, мора да се уложи труд, мора много, много да се ради, да би оно што постоји као семе и клица могло да се развије у стабло, у биљку која ће донети пуне плодове. Међутим, да би ти плодови заиста били корисни ономе ко их је произвео, а и другима, неопходно је да постоји и рационалност – дакле, да не може да се расипа, да се размеће оним што, на основу талента, човек стекне. Даље, да би тај плод био заиста користан, а не отров, неопходно је да постоји врлина, да постоји честитост. То је управо оно што се стиче молитвом и духовним, унутарњим прегнућима, јер само по себи и знање и плод не морају по сваку цену бити позитивни, бити добри и корисни. У крајњој линији, историја постојања човековог и његовог стваралаштва то показује. Понекад из најбољих намера неко нешто произведе, открије, а онда, уз погрeшну употребу и злоупотребу онога што је откриће, оно што је требало да буде на добро и на корист претвори се у своју супротност и сеје невољу и зло. Дакле, знање мора да има обале, мора да има врлину, то је оно што су још и антички Грци кроз уста или кроз перо Аристотела дефинисали“, истакао је Патријарх српски.

Његова Светост је честитао свим новим питомцима и штићеницима, а након обраћања је уручио уписнице новим питомцима СПД „Привредник“.

У уметничком делу програма учествовали су чланови мешовитог хора Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, драмски уметници Андреј Шепетовски и Небојша Дугалић, солисткиња Српског народног позоришта у Новом Саду Свјетлана Ђокић и виолинисткиња Јована Савић.

Свечаној академији су присуствовали: архимандрит Данило (Гаврановић), директор Патријаршијске управне канцеларије, протосинђел Харитон (Павлица), настојатељ Светоархангелског манастира у Ковиљу, Никола Лунић, председник српског привредног друштва „Привредник“ у Загребу, Никола Бањац, генерални секретар Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, академик Стеван Пилиповић, председник огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду, Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Горан Караџић, генерални директор Радио-телевизије Војводине, свештенство, као и многобројни добротвори, сарадници и питомци СПД „Привредник“.

Извор: spc.rs