Sv. Nikita Ispovednik, subota, 16. april
16/04/2022
Prep. Josif Pesmopisac, nedjelja, 17. april
17/04/2022

Patrijarh Porfirije čestita Vaskrs

”Sa istim ushićenjem svako ko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka sveta i veka”, kaže se u patrijarhovoj vaskršnjoj čestitki Rimokatoličkoj Crkvi i crkvama Reformacije u Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Praznik Vaskrenja Gospodnjeg Rimokatoličkoj Crkvi i crkvama Reformacije u Hrvatskoj i Sloveniji čestitao je Njegova Svetost patrijarh Porfirije.

U nastavku donosimo tekst čestitke poglavara Srpske Pravoslavne Crkve upućene zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske Biskupske Konferencije.

 

”O preblagi, tihi učitelju,
Slatka li je sveta bistra voda
S istočnika tvoga besmrtnoga! […]
Vaskrsenjem smrt si porazio,
Nebo tvojom hvalom odjekuje,
Zemlja slavi svoga Spasitelja

P. P. Njegoš, Luča Mikrokozma

 

Preuzvišeni gospodine Nadbiskupe,

Bez obzira na činjenicu da svet sav u zlu leži (1 Jn 5,19), činjenicu čiji smo svakodnevni svedoci i u vremenu koje nam je Bog podario kao naše, istovremeno slušamo i reči Jevanđelja koje nam radosno saopštavaju u svetu ćete imati žalost, ali ne bojte se ja sam pobedio svet (Jn 16,28).

Veliki pesnik, čije smo stihove naveli, podseća nas da se pobeda o kojoj govori Hristos prepoznaje u tajni dolazećeg praznika Vaskrsenja, koji sačinjava temelj našeg bića i bez koga je uzalud vera naša (1 Kor. 15,17). Ni danas, niti u bilo kom vremenu, prošlom ili budućem, ne živimo samo u atmosferi sećanja na prazan grob u Jerusalimu već, blagodareći Svetoj Evharistiji, bivamo istinski saučesnici pashalne tajne, na način na koji su to bili Jovan i Petar, žene mironosice i mnogi drugi u Novom zavetu pomenuti svedoci.

Prolazi obličje ovoga sveta (1. Kor 7,31), a nastupa zora tajanstvenoga dana (Akatist Presvetoj Bogorodici). Stoga, kao i apostol neznabožaca, možemo samo da uskliknemo radujte se svagda u Gospodu, i opet velim: radujte se (Filip. 4,4).

Neka radost nastupajućeg Vaskrsa, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni dušu i srce svakog hrišćanina, a među njima i Vas i Vaše pastve, kao i svih vernika Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj, i da širom svekolike Božije tvorevine gromko odjeknu reči prazničnog pozdrava: Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!”, stoji u Patrijarhovoj vaskršnjoj čestitki.