Св. Никита Исповедник, субота, 16. април
16/04/2022
Преп. Јосиф Песмописац, недјеља, 17. април
17/04/2022

Патријарх Порфирије честита Васкрс

”Са истим усхићењем свако ко на себи носи име Христово ових ће дана сведочити да је Бог са нама и да ће бити са нама до свршетка света и века”, каже се у патријарховој васкршњој честитки Римокатоличкој Цркви и црквама Реформације у Хрватској и Словенији.

 

Празник Васкрења Господњег Римокатоличкој Цркви и црквама Реформације у Хрватској и Словенији честитао је Његова Светост патријарх Порфирије.

У наставку доносимо текст честитке поглавара Српске Православне Цркве упућене задарском надбискупу Желимиру Пуљићу, предсједнику Хрватске Бискупске Конференције.

 

”О преблаги, тихи учитељу,
Слатка ли је света бистра вода
С источника твога бесмртнога! […]
Васкрсењем смрт си поразио,
Небо твојом хвалом одјекује,
Земља слави свога Спаситеља

П. П. Његош, Луча Микрокозма

 

Преузвишени господине Надбискупе,

Без обзира на чињеницу да свет сав у злу лежи (1 Јн 5,19), чињеницу чији смо свакодневни сведоци и у времену које нам је Бог подарио као наше, истовремено слушамо и речи Јеванђеља које нам радосно саопштавају у свету ћете имати жалост, али не бојте се ја сам победио свет (Јн 16,28).

Велики песник, чије смо стихове навели, подсећа нас да се победа о којој говори Христос препознаје у тајни долазећег празника Васкрсења, који сачињава темељ нашег бића и без кога је узалуд вера наша (1 Кор. 15,17). Ни данас, нити у било ком времену, прошлом или будућем, не живимо само у атмосфери сећања на празан гроб у Јерусалиму већ, благодарећи Светој Евхаристији, бивамо истински саучесници пасхалне тајне, на начин на који су то били Јован и Петар, жене мироносице и многи други у Новом завету поменути сведоци.

Пролази обличје овога света (1. Кор 7,31), а наступа зора тајанственога дана (Акатист Пресветој Богородици). Стога, као и апостол незнабожаца, можемо само да ускликнемо радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се (Филип. 4,4).

Нека радост наступајућег Васкрса, Преузвишени Надбискупе и брате у Христу, испуни душу и срце сваког хришћанина, а међу њима и Вас и Ваше пастве, као и свих верника Римокатоличке Цркве у Хрватској, и да широм свеколике Божије творевине громко одјекну речи празничног поздрава: Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе!”, стоји у Патријарховој васкршњој честитки.