Распоред богослужења прве седмице Великог поста у Загребу
07/03/2022
Ненад Милошевић: О Литургији Пређеосвећених Дарова
07/03/2022

Патријарх обишао радове на обнови Саборног храма у Загребу

Отац Душко Спасојевић и патријарх Порфирије у обиласку храма

Сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу у кога се и ви заједно уграђујете у обиталиште Божије у Духу, цитат је светог апостола Павла који је патријарх Порфирије навео на свом Инстаграм налогу, након обиласка радова.

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије, који је и Администратор Епархије загребачко-љубљанске, обишао је, у суботу, 5. марта, храм Преображења Господњег у Загребу, који се налази у јеку обнове након што је претрпео озбиљна оштећења у земљотресима 2021. године. Старјешина храма, протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, Патријарха је упознао са напретком обнове и фазама које слиједе.

Истог дана, Његова Светост написао је на свом Инстаграм профилу да се увјерио да радови напредују добро, али и да ће бити потребно још доста стрпљења и средстава како би храму било враћено раније благољепије.

”Господ нас позива да се обнављамо у духовном смислу, да се изграђујемо и преображавамо сећајући се речи апостола Павла: ‘Тако, дакле, нисте више странци ни дошљаци, него сте суграђани светих и домаћи Божји, назидани на темељу апостола и пророка, где је угаони камен сам Исус Христос, на коме сва грађевина, складно спојена, расте у храм свети у Господу у кога се и ви заједно уграђујете у обиталиште Божје у Духу’ (Еф 2, 19-22)“, стоји на Инстаграм профилу Патријарха српског.

Текст и Фотографије: П. К.